13:20:06 15.06.2024
Stiri

DOC // CSE îi blochează pe oamenii lui Șor. Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat NU vor putea candida la alegerile din 5 noiembrie: „Nu vom admite ca membrii unei grupări criminale să fraudeze alegerile”

Actualitate 04.10.2023 08:52 Vizualizări1143 Autor: Ziarul National
DOC // CSE îi blochează pe oamenii lui Șor. Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat NU vor putea candida la alegerile din 5 noiembrie: „Nu vom admite ca membrii unei grupări criminale să fraudeze alegerile”


Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor, care au fost menționate ca argument de Curtea Constituțională la declararea neconstituționalității partidului, nu vor avea dreptul să participe la alegerile locale din 5 noiembrie. Decizia a fost luată în această dimineață de Comisia pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

„Azi a fost adoptată decizia CSE din 4 octombrie 2023 prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel. De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.

Citește și: Exponenții Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, au dreptul să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie, dar și la scrutinele din următorii cinci ani. Domnica Manole a înclinat balanța

Astfel, nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor, care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții. Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a declarat premierul Dorin Recean.

Amintim că Înalta Curte, prin voturile judecătorilor Serghei Țurcan, Vladimir Țurcan și Domnica Manole, a declarat neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor unui partid politic scos în afara legii la alegerile organizate în R. Moldova. Astfel, membrii Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent, au primit undă verde să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele programate să aibă loc în următorii cinci ani.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md