20:38:47 17.06.2024
Stiri

Premierul Gavrilița JUSTIFICĂ majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 de lei: „Este un organ de care depinde PROSPERITATEA întregii societăți”. Cu cât a crescut leafa PRIM-MINISTRULUI

Actualitate 08.12.2021 17:52 Vizualizări2867 Autor: Ziarul National
Premierul Gavrilița JUSTIFICĂ majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 de lei: „Este un organ de care depinde PROSPERITATEA întregii societăți”. Cu cât a crescut leafa PRIM-MINISTRULUI


Prim-ministra Natalia Gavrilița consideră justificată decizia de a dubla salariile judecătorilor Curții Constituționale (CC), deoarece instituția respectivă „asigură prosperitatea R. Moldova” și de ea depinde aplicarea legii. Declarația a fostă făcută astăzi, în contextul nemulțumirilor din societate, potrivit cărora s-ar admite o inechitate socială prin majorarea retribuțiilor lunare ale magistraților constituționali.

„Noi considerăm că salariile trebuie să crească pentru toate categoriile de cetățeni. Anume din acest motiv am recurs la creșteri salariale pentru toate categoriile cu 100 de lei la valoarea de referință și, pentru anumite categorii, cu sume mai mari. În ceea ce privește CC, este foarte important să avem instituții integre, care de fapt asigură prosperitatea țării și ajută la menținerea integrității pe tot spectrul instituțiilor care efectuează justiția. În condițiile în care salariul judecătorilor CC din Ucraina, dar și din alte țări este uneori și de două ori mai mare, creșterea este justificată. Asta ne dă siguranța că deciziile luate de CC vor fi în interesul public și nu în interesul unor grupuri. Și, în plus, numărul de persoane la CC este destul de mic și impactul bugetar e relativ mic”, a precizat prim-ministra astăzi, după ședința Guvernului.

Potrivit Nataliei Gavrilița, salariile în sectorul bugetar sunt reglementate de sistemul unic de salarizare: „Acest sistem este bazat pe o valoare de referință pentru fiecare grup ocupațional și clase de calificare. În lege e prevăzut că această valoare de referință va crește în fiecare an. Astfel, am crescut valoarea de referință cu 100 de lei pentru toate categoriile de angajați. Iar pentru anumite categorii, cum ar fi, de exemplu, asistenții psiho-pedagogi, am crescut și clasele. Astfel, creșterea procentuală a fost mai mare decât cea generală”.

Natalia Gavrilița nu a calculat cu cât va crește salariul său, dar presupune că e vorba de o majorare de peste 1 000 de lei.

„Valoarea de referință în cazul salariului meu va crește cu 100 de lei, exact ca și pentru celelalte categorii. Nu m-am uitat exact să văd cu cât se va majora salariul meu, dar știu că pentru demnitari leafa va crește cu peste 1 000 de lei. Salariile trebuie să fie adecvate, astfel ca o persoană să poată activa competent, profesionist, fără ca să existe acte de corupție. Nu vom scăpa de corupție atât timp cât vom plăti salarii mici. Nu vom avea în acest caz oameni competenți și integri”, a punctat Gavrilița.

Citește și: DOC // Salariile JUDECĂTORILOR Curții Constituționale au fost DUBLATE. Aceștia vor ridica peste 80 000 de lei lunar începând cu anul 2022. Maia Sandu este „RUGATĂ” să nu promulge o asemenea „OBRĂZNICIE”

Premierul a explicat și de ce nu s-a luat o pauză în privința majorării salariilor deputaților, după ce în societate a pornit un val de nemulțumiri. De vină ar fi Guvernul Filip, care ar fi aprobat în 2017 o lege populistă.

Citește și: Sunt BUGETARI și ei. De ce leafa DEPUTAȚILOR va crește cu 1 500 de lei, iar cea a profesorilor cu 300 de lei: „Deputații nu au avut un tratament diferit, la toată lumea s-a majorat salariul de bază”

„În general, sistemul unitar de salarizare presupune o singură valoare de referință sau un număr foarte limitat de valori de referință. Salariile deputaților și altor demnitari sunt la cea mai mică valoare de referință. Ea a fost creată artificial, în mod populist în 2017, atunci când a fost adoptată. Probabil acele persoane… Nu probabil, dar deja avem și dovezi că acele persoane își suplimentau salariul cu sume impunătoare pe care le furau din haznaua statului. De aceea, noi trebuie să ne mișcăm în direcția corectării acestui sistem și în direcția oferirii unor salarii decente. Vom continua să creștem salariile pentru toate categoriile de angajați. În valoare procentuală, această creștere poate părea diferit, dar, de fapt, pentru toată lumea a fost crescută valoarea de referință cu 100 de lei”, a conchis prim-ministra.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md