13:58:05 04.06.2023
Stiri

DOC // Gata cu „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba maternă” sau „limba noastră”. În Constituția R. Moldova, dar și în toată legislația va figura „LIMBA ROMÂNĂ”

Actualitate 27.02.2023 18:52 Vizualizări9975 Autor: Ziarul National
DOC // Gata cu „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba maternă” sau „limba noastră”. În Constituția R. Moldova, dar și în toată legislația va figura „LIMBA ROMÂNĂ”


Cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română”. La fel se va întâmpla cu „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” sau „limba noastră”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a R. Moldova.

Peste tot se va folosi „limba română”, inclusiv în articolul 13 din Constituția R. Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit legislatorilor, în acest fel vor fi implementate considerentele hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” din Constituție se modifică în „limba română”.

„Având în vedere că interpretarea dată dispozițiilor constituționale comportă caracter oficial și obligatoriu pentru toți subiecții raporturilor juridice, iar actele Curții Constituționale prin care se interpretează un text constituțional au putere de lege și sunt obligatorii, Parlamentul aprobă prezenta lege”, se spune în document.

Modificările care urmează să fie făcute:

Art. I. – În textul legilor R. Moldova:

1. Cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

2. Cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a R. Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Citește și: Curtea Constituțională a decis: Limba română este limbă de stat în R. Moldova

Art. II.– Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova.

Art. III. – În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun în sensul prezentei legi.

Citește și: Guvernul de la Chișinău poate introduce LIMBA ROMÂNĂ în Constituția R. Moldova fără VOT în Parlament. Ex-președinte al Curții Constituționale: „Nu cred că este necesară declanșarea procedurii de modificare a Constituției”

Art. IV. – În scopul executării prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor ce se impun în sensul prezentei legi, în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituția R. Moldova.

Art. V. – La punctul 1 litera a) și punctul 2 din Hotărârea Parlamentuluinr.433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în R. Moldova, cu modificările ulterioare, și la articolul 111 alineatul (1) litera (i) din Codul muncii al R. Moldova nr.154/2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.159–162, art.648), cu modificările ulterioare, textul „Limba noastră” se substituie cu textul „Limba română” .

Art.VI. – Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a R. Moldova a pronunțat o hotărâre privind interpretarea articolului 13 din Constituție în raport cu preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a R. Moldova. Declarația de Independență utilizează denumirea de „limba română”. Prin această hotărâre, Curtea a reținut că denumirea de „limba română” din Declarație prevalează față de denumirea de „limba moldovenească” din articolul 13 din Constituție. La peste nouă ani de zile, hotărârea Curții nu a fost transpusă în legislație și nici în Constituție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

BUREBISTA 27.02.2023 19:35

Până nu văd oficial legea nu cred. În respublica pobedistî azi îi așa, mâini bati vântu oleacî șî sî schimbî...

liuba 28.02.2023 06:02

Doamne Dumnezeule, oare chiar a venit acea fasie de lumina, care sa mai lumineze mintile incetosate ale unora- si nu-s putini... Doamne ajuta.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md