04:53:23 04.12.2023
Stiri

PAS așteaptă VERDICTUL Curții Constituționale în privința scoaterii Partidului „Șor” în afara legii: „Sarcina pusă este una complicată”

Actualitate 20.12.2022 15:14 Vizualizări2494 Autor: Ziarul National
PAS așteaptă VERDICTUL Curții Constituționale în privința scoaterii Partidului „Șor” în afara legii: „Sarcina pusă este una complicată”


Președinta Comisie juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, așteaptă ca judecătorii Curții Constituționale (CC) să dea verdictul în privința scoaterii Partidului „Șor” în afara legii, după ce Comisia de la Veneția a emis o opinie consultativă la acest subiect.

„Comisia de la Veneția a aprobat opinia consultativă (amicus curiae) la solicitarea Curții Constituționale, în vederea examinării sesizării privind declararea drept neconstituțională a Partidului „Șor”. Deși Comisia de la Veneția nu poate da o apreciere faptelor care ar justifica sau nu scoaterea în afara legii a acestui partid, totuși punctează câteva elemente-cheie de care Curtea Constituțională urmează să se conducă la examinarea sesizării”, a menționat Olesea Stamate.

Citește și: DOC // Partidul „Șor” trebuie sau nu scos în afara legii: Opinia Comisiei de la Veneția, solicitată de Guvernul de la Chișinău, a fost făcută publică

Potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), „sarcina pusă în fața Curții Constituționale este una complicată, or aceasta va trebui să dea o apreciere faptelor invocate în sesizare (nespecific activității Curții Constituționale) și să decidă dacă măsura de interdicție este proporțională (încălcărilor) și necesară într-o societate democratică”.

„Sunt mai multe aspecte interesante dezvoltate de către Comisia de la Veneția, inclusiv în ceea ce ține de finanțarea din exterior și impactul pe care îl are sau nu această finanțare asupra liberei concurențe în alegeri și asupra procesului electoral corect, în general”, a conchis parlamentara PAS.

Amintim că Guvernul a depus la începutul lunii noiembrie curent o solicitare la Curtea Constituțională privind controlul constituţionalităţii Partidului „Şor”. Potrivit Ministerului Justiţiei, în solicitare sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până acum, formaţiunea a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi pune în pericol suveranitatea şi independenţa R. Moldova.

Iniţiativa Ministerului Justiţiei a fost calificată de către Partidul „Şor” ca fiind „încă un abuz grav din partea guvernării PAS”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md