18:30:13 29.11.2023
Stiri

UPDATE // Membrii Partidului „Șor”, scos în afara legii, vor avea dreptul să CANDIDEZE la alegeri: Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au spus DA

Actualitate 03.10.2023 15:20 Vizualizări1262 Autor: Ziarul National
UPDATE // Membrii Partidului „Șor”, scos în afara legii, vor avea dreptul să CANDIDEZE la alegeri: Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au spus DA


UPDATE // Membrii Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent, vor avea voie să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele programate să aibă loc în următorii cinci ani. Decizia a fost luată acum câteva minute de Curtea Constituțională. Înalta Curte a declarat neconstituțional articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor unui partid politic scos în afara legii la scrutinele electorale.

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea articolului respectiv pe 28 septembrie curent. Acest lucru s-a întâmplat la o săptămână de la pronunțarea Curții pe același subiect, când examinarea a fost sistată pentru că a fost înregistrată paritate de voturi. La acea ședință a lipsit judecătoarea Domnica Manole.

Astăzi, președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a declarat că dânsul, alături de magistrata Liuba Șova, au opinii separate față ce ceilalți trei colegi – Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.UPDATE //
Curtea Constituțională va anunța astăzi, la ora 17:00, dacă membrii Partidului „Șor”, scos în afara legii în vara anului 2023, au dreptul să candideze la alegeri în următorii cinci ani.

Reprezentanții Parlamentului și Guvernului în proces au solicitat ca membrii partidului declarat neconstituțional să nu aibă dreptul să participe la scrutinele programate în următorii cinci ani.

La rândul lor, autorii sesizării, deputații fostului Partid „Șor”, consideră că această inderdicție e contrară dreptului de a alege și de a fi ales.Judecătorii Curții Constituționale examinează astăzi, 3 octombrie 2023, prevederile art. 16 alin. (2) lit. (e) al Codului electoral, care interzic foștilor membri ai Partidului „Șor”, scos în afara legii, să candideze în alegeri în următorii cinci ani.

Recent, Curtea Constituțională a suspendat aceste prevederi, iar mai mulți reprezentanți ai formațiunii scoase în afara legii, în frunte cu Marina Tauber, au depus actele pentru a fi înregistrați în cursa electorală la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Citește și: Oportunitate pentru membrii Partidului „Șor”, scos în afara legii. Curtea Constituțională a SUSPENDAT interdicția care le interzice reprezentanților formațiunii să candideze la ALEGERI

Reprezentanții Parlamentului au cerut astăzi sistarea procesului și păstrarea prevederilor care le interzic membrilor partidului lui Ilan Șor să participe la alegeri.

Judecătorii Înaltei Curți au respins demersul reprezentantului Parlamentului și au dispus continuarea ședinței.

De partea cealaltă, Marina Tauber cere judecătorilor Înaltei Curți să tranșeze această chestiune cât mai rapid, pentru că toți candidații formațiunii scoase în afara logii au pornit în alegeri cu un handicap serios. „Candidații au dreptul de a fi ale aleși”, a spus Tauber.

De menționat că în fața sediului Curții Constituționale au venit mai mulți susținători ai formațiunii scoase în afara legii pe 19 iunie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md