13:03:19 22.04.2024
Stiri

VIDEO // S-a ÎNCURCAT în propriile declarații? Premierul Chicu acuză opoziția că ar răspândi FALSURI cu privire la golirea REZERVEI de grâu, iar pe de altă parte vorbește despre divulgarea SECRETULUI de stat

Economie 04.05.2020 11:20 Vizualizări2196 Autor: Ziarul National
VIDEO // S-a ÎNCURCAT în propriile declarații? Premierul Chicu acuză opoziția că ar răspândi FALSURI cu privire la golirea REZERVEI de grâu, iar pe de altă parte vorbește despre divulgarea SECRETULUI de stat


R. Moldova ar avea suficient grâu în rezerva de stat, iar politicienii care promovează „neadevăruri” despre exporturile exagerate din această perioadă ar avea intenția de a panica populația și de a o speria că ne așteaptă foametea. Declarația a fost făcută astăzi de către premierul Ion Chicu, după ce opoziția a avertizat cu privire la exporturile de grâne din R. Moldova, în condițiile în care roada anului 2020 e în mare parte compromisă.

Potrivit lui Chicu, săptămâna aceasta se va mai face o evaluare a situației în agricultură, după ce la finele săptămânii trecute a plouat.

„Atest iarăși, cu mare regret, că politicienii au mai găsit o temă după gazul rusesc, după virus și multe alte invenții. Au mai găsit o temă de speculare și de panicare a populației – exportul de grâne, seceta și foametea. Vreau din start să-i dezamăgesc și aici pe cei care vor să fie cât mai rău posibil. Țara are grâu, are suficiente resurse pentru ca securitatea alimentară să fie asigurată. Văd că unii politicieni din opoziție spun deja că nu este grâu în rezervele de stat. Apropo, aceasta e o informație închisă și pentru divulgarea acestui secret persoanele respective trebuie să poarte răspunderea”, a menționat Chicu, după ședința săptămânală cu participarea președintelui și spicherului.

Prim-ministrul spune că scopul opoziției este de a „crește artificial prețurile la grâu și făină”.

Citește și: DEZVĂLUIRI // Grâul moldovenesc este scos în cantități mari din Republica Moldova, într-un an cu secetă

„Cei care ne cântau anul trecut despre gropi bugetare, apoi că nu vom avea gaz, iar în februarie - că nu vor fi salarii și de data aceasta vin cu mesaje pentru a panica, pentru a crește artificial prețurile la grâu și făină. Acesta e scopul lor. Avem rezervele respective, iar securitatea alimentară va fi asigurată”, a precizat Ion Chicu.

De menționat că vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat săptămâna trecută că rezerva de grâu a R. Moldova este de 200 de mii de tone, în condițiile care necesitățile alimentare ale populației sunt de circa 450 de mii de tone. Acesta a precizat că la cele 200 de mii de tone se adaugă și recolta din acest an, care va fi una mică.

„Recolta va fi foarte slabă. Cineva zice de 200 de mii de tone, cineva de 100 de mii. În 2003 am avut cea mai mică roadă la grâu – 107 de mii de tone. Presupunem că o să fie 200-250 de mii. Astăzi avem în stocuri 200 de mii. Noi cu recolta nouă și cu aceste stocuri cu mare greu vom asigura securitatea alimentară, dacă stopăm acum exporturile. Dar cred că mai mult de 200 de mii de tone nu vom avea recolta de grâu în acest an. Plus 200 de mii, suntem la limită. Necesitățile sunt de 450 de mii”, a declarat slusari, în cadrul emisiunii Cotidianul Live.

Încercările Ziarului NAȚIONAL de a afla de la Ministerul Agricurlturii, Dezvoltării Regionale și Mediului care este situația reală, odată ce pe rețelele de socializare au fost distribuite poze cu numeroase camioane stând în rând la elevatorul din Căușeni pentru a fi încărcate și a exporta grâul de acolo, nu s-au soldat cu succes. Reprezentanții acestei instituții au făcut referire la datele publicate pe 11 martie curent, înainte de declararea stări de urgență, potrivit cărora în R. Moldova erau 152 de mii de tone de grâu, „ceea ce acoperă necesarul consumului intern pentru cel puțin șapte luni de zile, fără a lua în calcul volumul din rezervele de stat”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md