Prețul la PÂINE ar putea crește semnificativ de Paște, dacă GUVERNUL nu va prelungi interdicția la export. „Securitatea ALIMENTARĂ este în pericol. 17 mii de tone de grâu sunt acum în Portul Giurgiulești. Vaja Jhashi face PRESIUNI enorme”
Guvernul R. Moldova trebuie să prelungească interdicția la exportul de grâu, indiferent că acesta provine sau nu din rezervele de stat. În caz contrar, riscăm ca în preajma sărbătorilor de Paște să avem parte de scumpiri la produsele de panificație. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este la curent cu aceste riscuri și e singura instituție care s-ar împotrivi la ora actuală scoaterii grâului din R. Moldova, în pofida presiunilor din partea altor instituții de stat, dar și omului de afaceri Vaja Jhashi, conducătorul holdingului „Trans-Oil”, a declarat astăzi vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.
„La ora actuală există un risc sporit ca grâul din rezerva de stat să fie exportat. În această perioadă am avut o comunicare foarte bună cu serviciile speciale din R. Moldova, care depun eforturi ca să nu fie pusă în pericol securitatea alimentară. În perioada 15-21 martie curent, până la scandalul din Portul Giurgiulești, 14 mii de tone au fost transportate în liniște în Portul Giurgiulești de către o companie a grupului „Trans-Oil”. Pe 29 martie, încă 3 000 de tone au fost transportate. Proveniența acestui grâu nu a putut fi probată. La ora actuală, în Portul Giurgiulești sunt stocate 17 mii de tone de grâu, dintre care 14 mii de tone provin din rezerva de stat. Noi încă de atunci știam că organele responsabile sunt la datorie și știam că niciun gram de grâul stocat la Portul Giurgiulești nu va fi exportat. Știm că în spatele tranzacției stă „Trains-Oil” și Vaja Jhashi și mai știam că nava „Invanka” a încercat să intre în port pe 29 martie și 30 martie, dar nu a fost admisă”, a dezvăluit astăzi Slusari, în cadrul unui briefing de presă.
Acesta presupune că cei care stau în spatele tentativei de a scoate grâul din R. Moldova nu vor renunța prea ușor.
„Eu știu cine e Vaja Jhashi. Pe 30 martie, eu și reprezentanții SIS am solicitat interzicerea exportului de grâu și nu doar din rezerva de stat. Eu am analizat cifrele oferite de SIS și am constatat majoritatea stocurilor de grâu sunt la companiile specializate în export. Am sesizat riscul potrivit căruia în următoarea perioadă, mai ales înainte de Paște, poate să apară un deficit de grâu în țară, în pofida bravadei reprezentanților Ministerului Agriculturii și altor exponenți ai guvernării iresponsabile. Organele guvernamentale așa și nu au prezentat cifrele exacte. Au spus doar că este grâu suficient. Astfel, în perioada sărbătorilor de Paște există riscul că brutăriile se vor confrunta cu un deficit de făină. De aceea la ședința Consiliului Suprem de Securitate am insistat că să fie interzis exportul de grâu”, a spus sursa citată.
Citește și: O companie din Edineț, CAMPIOANĂ la exportul de GRÂU alimentar în primul trimestru din 2021
Deputatul a atras atenția că interdicția la exportul de grâu a expirat pe 12 aprilie, iar Vaja Jhashi nu a trimis vasul „Ivanka” acasă.
„Vaja Jhashi, care este cetățean al mai multor țări, inclusiv SUA, a întreprins mai multe acțiuni pentru a influența Guvernul și Președinția R. Moldova prin diferite metode. Știu că a fost implicat factorul inter și cel extern, pentru a face lobby în favoarea reluării exportului de grâu din R. Moldova. Parțial le-a reușit, deoarece interdicția a expirat pe 12 aprilie, iar alte interdicții nu au fost introduse. În toată această perioadă, nava „Ivanka” nu s-a întors acasă, dar a stat ancorată la 10 km de Portul Giurgiulești.
Mai știu că, pe 12 aprilie, întreprinderea care face parte din grupul „Trans-Oil” a solicitat de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ca nava „Ivanka” să intre în port pentru a i se face inspecția sanitară. Adică, să fie pregătită pentru încărcarea grâului. Doar SIS se bate la ora actuală pentru securitatea alimentară. Doar grație eforturilor SIS nava nu a intrat în port. Dar știu că se fac presiuni pe ANSA, Serviciul Vamal ca mai repede să fie eliberate avizele pentru exportul grâului. Guvernul ar trebui să prelungească astăzi interdicția la exportul de grâu, altfel riscăm că nava va intra în port și va fi demarat procesul de scoatere a grâului din țară. Chem la responsabilitate acest guvern, chiar dacă e haos, iar Vaja Jhashi e prieten cu Plahotniuc și cu Igor Dodon”.
Slusari sugerează că și președintele Maia Sandu nu ar întreprinde toate acțiunile pentru a stopa exportul de grâu.
„Având cetățenia SUA, Vaja Jhashi are influență asupra mai multor instituții din R. Moldova și știu ce fel de presiuni sunt acum pe intern, pe demnitarii de stat. Speranța lui e că interdicțiile nu vor fi prelungite. Dar eu am o întrebare: cine va răspunde, dacă în preajma sărbătorilor de Paște vor crește prețurile la pâine? Iată de ce solicit Guvernului interimar să prelungească interdicțiile și să nu complice viața serviciilor care se împotrivesc scoaterii grâului din țară. Aștept o poziție mai activă în acest sens și din partea Președinției”, a conchis Slusari.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale