15:40:18 23.02.2024
Stiri

VIDEO // Leancă: Cele 100 de milioane de euro din partea UE vor veni dacă autoritățile vor ține cont de RECOMANDĂRILE Comisiei de la Veneția

Politică 09.06.2017 16:40 Vizualizări3764 Autor: Ziarul National
VIDEO // Leancă: Cele 100 de milioane de euro din partea UE vor veni dacă autoritățile vor ține cont de RECOMANDĂRILE Comisiei de la Veneția


Proaspătul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă, recunoaște că acordarea ajutorului macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene va depinde foarte mult de faptul dacă autoritățile de la Chișinău vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința modificării sistemului electoral.

„Sigur că avizul Comisiei de la Veneția și reacția autorităților de la Chișinău, iar când zic de reacție mă refer cum vom construi noi după ce vor fi sonorizate recomandările finale, cum vom construi noi dialogul pe interior, cum vom ține cont de recomandări. Bineînțeles că de această atitudine a autorităților moldovenești va depinde foarte mult și votul din luna iulie a Parlamentului European (privind acordarea celor 100 de milioane de euro - n.r.)”, a subliniat astăzi Leancă, după ședința Parlamentului.

Potrivit vicepreședintelui Legislativului, deocamdată lucrurile merg „relativ bine”. „Actualmente se discută despre acordarea acestui ajutor macrofinanciar. Comisia Europeană este mandatată să urmărească evoluțiile din R. Moldova, în mod special pe acest subiect (schimbarea sistemului electoral - n.r.). Astfel, va depinde în mare măsură de noi cum lucrăm cu experții Comisiei de la Veneția în perioada de până la 16 iunie. Urmează să fie auzite și argumentele colegilor de la Chișinău. Deocamdată sunt moderat optimist că evoluțiile vor fi corecte și pozitive pentru cetățenii R. Moldova. Pentru că acești bani vin să ajute cetățeanul”, a conchis Iurie Leancă.

Citește și: REUTERS: Experții Comisiei de la Veneția consideră „inoportună” modificarea sistemului electoral în R.Moldova. Candu: „Vom neglija”

De menționat că Iurie Leancă a avut săptămâna aceasta mai multe întrevederi la Bruxelles, iar în cadrul acestora a discutat inclusiv despre decizia Partidului Democrat, Partidului Socialiștilor din R. Moldova și Grupului „Popularilor European” de a adoptat sistemul mixt.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md