23:53:12 06.12.2022
Stiri

DOC // Comisia de anchetă pentru elucidarea devalizării sistemului bancar cere Procuraturii Generale pornirea unui DOSAR PENAL. Este vizat ex-premierul Iurie Leancă

Anticorupție 25.07.2019 14:09 Vizualizări2151 Autor: Ziarul National
DOC // Comisia de anchetă pentru elucidarea devalizării sistemului bancar cere Procuraturii Generale pornirea unui DOSAR PENAL. Este vizat ex-premierul Iurie Leancă


Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a înaintat astăzi un demers la Procuratura Generală prin care cere pornirea unui dosar penal.

„După audieri de azi, Comisia de anchetă a decis, chiar până la întocmirea raportului final, să înainteze la Procuratura Generală primul demers privind deschiderea unui dosar penal”, a declarat Slusari.

„Solicităm pornirea urmăririi penale în conformitate cu art. 328, alin. (3) și art. 329, alin. (2) al Codului Penal pe acțiunile/inacțiunile mai multor persoane de demnitate publică, inclusiv pe numele fostului prim-ministru Iurie Leancă, pentru punerea în aplicare de către aceștia a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii Moldovei, ținând cont de repercusiunile grave, care au urmat pentru sistemul bancar al R. Moldova”, a adăugat deputatul.

De precizat că Iurie Leancă a fost audiat astăzi la Comisia de anchetă condusă de Slusari. După ce a ieșit din cabinet, ex-premierul a declarat jurnaliștilor decizia prin care s-a oferit Băncii Naționale garanţii de stat pentru acordarea creditelor de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a fost singura soluție pentru a salva depunerile cetățenilor în cele trei bănci.

„Dacă nu se făcea chestia aceasta, atunci cetățenii, cei 500 de mii, își pierdeau depunerile. Se făceau deja, la insistența instituțiilor financiare cu Banca Națională și cu Ministerul Finanțelor, exerciții de simulare ce se întâmplă în cazul în care cade banca. Asta a fost tot ce am putut atunci face. Să stingem focul și după aia să intervenim pentru a remedia, a recupera banii și a pedepsi pe cei vinovați", a spus Leancă.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md