01:25:03 10.08.2020
 
Stiri

Analist politic: „CEC-ul trebuie depolitizat, dar nu prin introducerea posibilității de a-i demite pe membrii acesteia de către Parlament. Sa ne lămurească Comisia de Veneția”

Politică 20.06.2019 15:00 Vizualizări743 Autor: Ziarul National
Analist politic: „CEC-ul trebuie depolitizat, dar nu prin introducerea posibilității de a-i demite pe membrii acesteia de către Parlament. Sa ne lămurească Comisia de Veneția”


„Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuie depolitizată, dar nu sunt sigur că prin introducerea posibilității de a-i demite pe membrii acesteia de către Parlament. În prezent, coaliția majoritară este favorabila unor reforme, dar să ne imaginăm că vom avea altfel de coaliție? Ce vom face atunci?”, se întreabă analistul politic Dionis Cenușă.

Acesta spune că ar vrea să înțeleagă care sunt garanțiile că revizuirea legislației electorale nu va duce la o înrăutățire a situației pe termen mediu și lung.

„Asemenea schimbări nu pot fi făcute pentru necesități de moment, ci trebuie gândite în perspectivă. După ce democrații au politizat și au discreditat tot ce s-a putut cred că nu au nicio legitimitate ca să se pronunțe vizavi de independența CEC. Aș propune ca proiectul de lege privind diminuarea independentei funcționale a CEC să fie examinat de Comisia de la Veneția. Nu înțeleg de ce trebuie să ne grăbim cu asemenea aspecte sensibile. Să ne lămurească Comisia de Veneția dacă vede riscuri pentru CEC și poate stabilim un alt mecanism prin care reducem riscurile ca CEC-ul să rămână o bâtă electorala pentru cei care sunt la putere”, a subliniat analistul.

Majoritatea parlamentară PSRM - „ACUM” a modificat, în două lecturi, Codul Electoral, noile prevederi referindu-se la procedura de demitere a membrilor CEC. Membrii CEC vor putea fi demiși de Parlament, chiar dacă nu există o decizie a unei instanțe de judecată privind pretinsele încălcări. Expertul la Asociația „Promo-LEX”, Pavel Postică, a declarat că modificările operate de Parlament ar reduce din independența membrilor CEC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


T 20.06.2019 15:17

Unde era limba "analistului" politic cand A.Rusu si I.Cecan i-si bateau deschis joc de societarea civila, faceau jocul gestii lui Plohotniuc si obstructiona opozitia ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md