00:25:48 08.12.2023
Stiri

​Comisia de la Veneția dă VERDICTUL în privința a patru inițiative legislative elaborate de autoritățile din R. Moldova, inclusiv interdicția ca membrii partidelor scoase în afara legii să participe la alegeri pentru o perioadă de cinci ani

Actualitate 03.10.2023 12:19 Vizualizări1184 Autor: Ziarul National
​Comisia de la Veneția dă VERDICTUL în privința a patru inițiative legislative elaborate de autoritățile din R. Moldova, inclusiv interdicția ca membrii partidelor scoase în afara legii să participe la alegeri pentru o perioadă de cinci ani


Comisia de la Veneția se va expune, în perioada 5 - 8 octombrie curent, pe marginea a patru inițiative legislative elaborate de autoritățile din R. Moldova, inclusiv modificările propuse la Codul electoral, potrivit cărora membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani. R. Moldova va fi reprezentată la cea de-a 136-a sesiune plenară a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Comisia de la Veneția va examina un proiect de aviz complementar la avizul despre proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.

De asemenea, se va propune adoptarea avizului comun al Comisiei de la Veneția și al Direcției Generale pentru Drepturile Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei asupra proiectului legii privind sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative. Inițiativa legislativă, propusă de președinta R. Moldova, Maia Sandu, are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Pe ordinea de zi a sesiunii plenare mai figurează un proiect de urmărire comună a Comisiei de la Veneția și a Direcției Generale a Drepturilor Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei a opiniilor anterioare despre proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Acest aviz comun de urmărire a fost solicitat de Ministerul Justiției.

Totodată, va fi examinat avizul comun al Comisiei de la Veneția și OSCE asupra modificărilor propuse la Codul electoral, care prevăd că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani.

Menționăm că, în perioada 5 – 8 septembrie, Parlamentul a găzduit vizita unei delegații a Comisiei de la Veneția, condusă de președinta de onoare a acesteia, Hanna Suchocka. Aceasta a avut loc în contextul pregătirii opiniei Comisiei privind proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md