08:09:04 19.06.2024
Stiri

Ex-premierul Leancă, cercetat PENAL. Fostul oficial a fost audiat de astăzi de PROCURORI în dosarul concesionării AIC

Actualitate 22.07.2022 17:57 Vizualizări2466 Autor: Ziarul National
Ex-premierul Leancă, cercetat PENAL. Fostul oficial a fost audiat de astăzi de PROCURORI în dosarul concesionării AIC


Fostul premier Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Fostul oficial a fost audiat astăzi, 22 iulie, de procurorii anticorupție, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

„Iurie Leancă a fost invitat la Procuratura Anticorupţie pentru a i se înainta statutul de bănuit în dosar şi a fi audiat în calitate de bănuit”, a declarat Cherpec pentru Anticorupție.md.

Amintim că Acordul de concesiune a AIC a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania „Avia Invest”, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

Citește și: Guvernarea NU are PÂRGHII pentru a întoarce Aeroportul statului. Rămâne în vigoare și TAXA de 9 euro: „Au fost nereguli privind concesionarea, dar avem nevoie de dovezi EXTRAORDINARE. Rezilierea implică mari costuri”

Citește și: Sturza îl CONTRAZICE pe ministrul „de pe Wall Street”, care spune că guvernarea nu poate întoarce Aeroportul statului. „Vi-i frică de Șor? O să vă dea în judecată? Nu fiți ridicoli”

Citește și: Ministrul Brînzan, despre tranzacția care vizează Aeroportul: „Toate aceste declarații au un singur scop: de a pune presiune și a vulnerabiliza poziția Guvernului în cazul unor litigii”

Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat, pe 4 septembrie 2019, patru hotărâri ale Executivului care vizează concesionarea AIC. Astfel, Guvernul a abrogat Hotărârea cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Î.S. Aeroportul Internaţional Chişinău, cea cu privire la aprobarea concesionării activelor Î.S. Aeroportul Internaţional Chişinău și a condițiilor concesionării acestora, dar și Hotărârea pentru aprobarea Raportului privind derularea şi rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor Î.S. Aeroportul Internaţional Chişinău.Totodată, Executivul a anulat și Hotărârea cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor Î.S. Aeroportul Internaţional Chişinău și a condițiilor concesionării acestora.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus, pe 10 septembrie 2019, o cerere de chemare în judecată împotriva SC „Avia Invest” S.R.L. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” (AIC) și a terenului aferent acestora.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. Instanţa i-a dat câştig de cauză ASP.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md