04:44:52 30.05.2023
Stiri

DOC // Comisia de la Veneția nu îl SALVEAZĂ pe Stoianoglo: „Opinia critică a Comisiei NU ar sugera sistarea procedurii de evaluare a procurorului general suspendat Stoianolgo sau a urmăririi PENALE în privința sa”

Actualitate 14.12.2021 10:29 Vizualizări4397 Autor: Ziarul National
DOC // Comisia de la Veneția nu îl SALVEAZĂ pe Stoianoglo: „Opinia critică a Comisiei NU ar sugera sistarea procedurii de evaluare a procurorului general suspendat Stoianolgo sau a urmăririi PENALE în privința sa”


Procedura de evaluare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, dar și urmărirea penală pe mai multe capete de acuzare în privința acestuia trebuie să continue, în pofida avizului critic al Comisiei de la Veneția la modificările operate de actuala majoritate parlamentară la Legea cu privire la procuratură, consideră directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

„Deși este critică, nu cred că această opinie a Comisiei de la Veneția ar sugera sistarea procedurii de evaluare a domnului Stoianoglo sau urmărirea penală împotriva acestuia. Ar fi totuși o bună ocazie de a îmbunătăți legislația cu privire la procuratură (transparent, în urma unor discuții inclusive și fără grabă) și a respecta recomandările pentru perioada rămasă a evaluării lui Stoianoglo”, a precizat Vladislav Gribincea.

Acesta a trecut în revistă principalele observații formulate de Comisia de la Veneția la Legea cu privire la procuratură.

„Componența modificată a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în care acum doar 5 din cei 12 membri sunt procurori, nu a fost criticată. Totuși, Executivul nu ar trebui să aibă o influență determinantă asupra CSP (Comisia a salutat componența diversă a CSP).

Comisia a recomandat ca procurorul general să facă parte din CSP, însă cu competențe care să nu i-ar permită influențarea celor 5 procurori membri ai Consiliului (eventual să fie limitat/lipsit de drept de vot).

În urma modificărilor din vară, din CSP a fost exclus Dumitru Pulbere, pe motiv că a fost redusă vârstă maximă a membrilor CSP. Comisia a spus că astfel de modificări nu ar trebui să afecteze membrii, care deja au început mandatul, decât pentru motive convingătoare.

Comisia nu a exclus evaluarea performanțelor procurorului general, însă a notat că aceasta trebuie să fie efectuată în baza unor criterii clare (care legea nu le prevede explicit) și ea nu trebuie fie confundată cu răspunderea disciplinară. În orice caz, criteriile introduse acum nu pot fi altele decât cele pe care procurorul general intuia oricum că trebuie să le urmeze”, a menționat Gribincea.

Potrivit aceleiași surse, reprezentanții Comisiei de la Veneția au remarcat faptul că procedura de evaluare a procurorului general conține numeroase carențe, cum ar fi modul de pornire sau efectuarea anuală.

„Deși nu a exclus că evaluarea ar putea fi efectuată, Comisia de la Veneția, de asemenea, a recomandat reintroducerea raportării anuale a procurorului general în Parlament (instituție esclusă de PD în 2018), ca o măsură de responsabilizare publică a procuraturii. Recomandările comisiei de evaluare nu ar trebui să fie obligatorii pentru CSP (fapt care acum rezulta implicit din lege, însă nu e scris tranșant), iar comisia nu ar trebui să opereze fără membrii desemnați de CSP/procurorul general. Suspendarea automată a procurorului general ca urmare a pornirii urmăririi penale este inacceptabilă. În fiecare caz în parte, CSP trebuie să examineze dacă suspendarea este justificată prin prisma cauzei penale instrumentate. Mandatul adjuncților procurorului general nu ar trebui să înceteze odată cu acuzarea penală a procurorului general care i-a propus. Unul din ei ar putea exercita și interimatul funcției de procuror general”, a subliniat Vladislav Gribincea, rezumând recomandările Comisiei de la Veneția.

De menționat că autoritățile de la Chișinău promit să revizuiască modificările la Legea cu privire la procuratură, efectuate în grabă în luna august 2021, după ce au recepționat un aviz critic din partea Comisiei de la Veneția, mai ales în partea care ține de evaluarea performanțelor procurorului general. Totuși, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, afirmă că situația din R. Moldova, care s-a confruntat cu utilizarea justiției în scopuri private și capturarea instituțiilor statului de către grupări oligarhice, este „specifică” și nu poate fi „comparată” cu cea din alte state.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md