12:10:36 29.11.2022
Stiri

Guvernul MINORITAR propus de Blocul „ACUM”, „o glumă de prost gust”: „Trebuie să iasă din tranșee, să stea la masă, căci ei au venit să servească interesele cetățeanului R. Moldova”

Politică 29.03.2019 13:40 Vizualizări2416 Autor: Ziarul National
Guvernul MINORITAR propus de Blocul „ACUM”, „o glumă de prost gust”: „Trebuie să iasă din tranșee, să stea la masă, căci ei au venit să servească interesele cetățeanului R. Moldova”


Liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, consideră că o coaliție de centru-dreapta proeuropeană, care va pune la temelia programului de guvernare reformele care rezultă din Acordul de Asociere, din Acordul de Liber schimb cu UE, ar fi varianta ideală pentru R. Moldova. Dar pentru asta, reprezentanții Blocului „ACUM” trebuie să iasă „din tranșee” și să se așeze la masa negocierilor cu Partidul Democrat (PD). Un Guvern minoritar propus de „ACUM” nu este o variantă viabilă, crede acesta.

Potrivit lui Leancă, reprezentanții „ACUM” au un comportament „ciudat” după alegerile parlamentare.

„Din 2009 încoace, a fost foarte clar că nu poți avea o majoritate proeuropeană fără PD. Fără ei nu are cum să fie creată o majoritate. În momentul în care tu ajungi în Parlament și zici că: „nu discut niciodată”… Păi, cel puțin, te așezi la masă și spui care sunt probleme și obiectivele, vezi dacă cei de la PD sunt de acord sau nu. Dacă vezi că nu te înțelegi, cel puțin ai făcut o tentativă. După mine aceasta este o inepție și o ipocrizie. În 2012, până a veni Maia de la Washington la Chișinău, am fost împreună într-un Guvern de coaliție cu PD-ul. În 2015, dânsa a mers în Guvern minoritar susținut de comuniști, la fel împreună cu PD-ul”, a amintit Leancă.

Acesta nu crede în argumentul Maiei Sandu, precum că PD-ul de atunci se deosebește de PD-ul actual. „Serios? Nu știam că e vreo diferență. Aș vrea să aud aceste diferențe decisive care îi fac atât de puternici. Prin această reticență de comunicare ei îi împing pe PD în brațele socialiștilor. Am impresia, uneori, că fosta mea colegă Maia Sandu așteaptă să vină în Parlament încă 100 de clone ale ei și doar atunci va zice că „iată am mandat, facem, dregem”. Mi-aș fi dorit o coaliție de centru-dreapta, proeuropeană. Aceasta ar fi varianta ideală”.

Sursa citată menționează că și unii politicieni de la Bruxelles, cu care are relații de prietenie, cred că cea mai bună variantă ar fi o coaliție „ACUM” și PD.

„Eu nu pot vorbi pentru mulți politicieni, dar am multe relații de prietenie cu mulți dintre ei. M-au sunat neformal și mi-au spus, printre altele, care este poziția Bruxelles-ului față de ceea ce se întâmplă la noi. În primul rând, ei („ACUM”) trebuie să iasă din tranșee, să stea la masă, căci ei au venit să servească interesele cetățeanului R. Moldova. Guvernul minoritar cu greu funcționează în state funcționale democratice. Uitați-vă că am avut un Guvern minoritar, al lui Chiril Gaburici, colegul meu, și a durat doar trei luni. Un asemenea Guvern mereu va avea blocaje în Parlament. Această propunere ca 26 de deputați, nici măcar 48-49, de obicei e la limită, să dețină două funcții arata ca o glumă de prost gust și nu suntem în 1 aprilie”, a conchis Leancă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md