23:49:36 19.07.2024
Stiri

R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

Actualitate 03.12.2022 18:45 Vizualizări7165 Autor: Ziarul National
R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim


R. Moldova ar salva din nou regimul separatist de la Tiraspol, după ce a decis să procure energie electrică, în condiții dezavantajoase, de la centrala de la Cuciurgan. Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat de ce ,,afacerea" anunțată astăzi de vicepremierul Andrei Spînu este pagubă curată pentru Chișinău.

,,Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, în decembrie, gaz de 140 de milioane de dolari, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane de dolari, pe care noi, evident, o plătim. Cum zice ,,fratele" mai mare ,,лох он и в Африки лох" (fraierul și în Africa e fraier - n.r.)", a scris Ioniță pe Facebook.

Și activistul civic, Valeriu Pașa, consideră că înțelegerea cu regimul de la Tiraspol ar fi extrem de dubioasă. „Nu aș vrea să mai cobesc și eu, cât de dubioasă și profitabilă sau ba este înțelegerea pe energie electrică pe luna curentă îi voi lăsa să aprecieze pe cei care se pricep mai bine la cifre. Rușii și-au dorit să ne taie gazul, dar așa ca să primească în continuare gaze regiunea transnistreană. Pentru a supraviețui economic, regiunea mai avea nevoie și de valută, pe care o poate lua doar din livrarea de „bezvasul” de săptămâna trecută s-a metamorfizat în fericirea energiei electrice mai ieftine azi prin aranjamente cu FSB-ul rus. Nu zic că e neapărat rău că este acest deal, dar zic că e bine să începeți să vă gândiți înainte să deschideți gura data viitoare. Probabil soluția aleasă ar fi putut cel puțin să fie prezentată în mod sobru, nu în calitate de nouă realizare mesianică a ministrului Spînu. Nu voi obosi să mă mir de incompetența politică a acestei guvernări. Zici că și-au propus cu orice preț să aducă PAS la un scor derizoriu la următoarele alegeri”, a scris Pașa.


De partea cealaltă, Andrei Spînu a precizat că acest contract de achiziționare a energiei electrice de la MGRES ar fi ,,un compromis rezonabil" pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz.

,,Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de ,,Gazprom". Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată", a subliniat Spînu.

Vicepremierul Spînu a fost rugat să ofere unele precizări vizavi de declarațiile făcute.

,,1). Moldovenii vor achita gazul consumat de către transnistreni și energia electrică produsă din acest gaz? 2). Tot gazul de la Gazprom este cedat lor, iar aceasta înseamnă că va lucra și uzina metalurgică de la Râbnița, doar că fără autorizație? 3). Pentru malul drept cumpărăm gaz din alte surse, dar la un preț secret?", a fost întrebat Spînu pe pagina sa de Faceboom.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a răspuns la fiecare întrebare. ,,1. Nu, achitam doar energia electrică. 2. Nu, nu exista suficient gaz. Gazul va fi utilizat in primul rand pentru producerea energiei electrice. 3. Nu e secret. Pretul mediu de achiziție a stocurilor e în jur de 1 000 de euro".

De asemenea, Andrei Spînu a dat asigurări că, grație semnării unui nou contract cu MGRES, va fi redus tariful la energia electrică.

De menționat că vineri, 2 decembrie, ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică furnizată consumatorilor casnici de către „Premier Energy” până la 5,91 lei/kWh (fără TVA), față de 4,77 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Prețul energiei electrice furnizate consumatorilor casnici de către S.A. „Furnizarea energiei electrice Nord” va fi de 5,60 lei/kWh (fără TVA), comparativ cu 4,81 lei/kWh (fără TVA) actualmente.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md