02:44:02 31.05.2023
Stiri

R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

Actualitate 03.12.2022 18:45 Vizualizări6810 Autor: Ziarul National
R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim


R. Moldova ar salva din nou regimul separatist de la Tiraspol, după ce a decis să procure energie electrică, în condiții dezavantajoase, de la centrala de la Cuciurgan. Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat de ce ,,afacerea" anunțată astăzi de vicepremierul Andrei Spînu este pagubă curată pentru Chișinău.

,,Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, în decembrie, gaz de 140 de milioane de dolari, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane de dolari, pe care noi, evident, o plătim. Cum zice ,,fratele" mai mare ,,лох он и в Африки лох" (fraierul și în Africa e fraier - n.r.)", a scris Ioniță pe Facebook.

Și activistul civic, Valeriu Pașa, consideră că înțelegerea cu regimul de la Tiraspol ar fi extrem de dubioasă. „Nu aș vrea să mai cobesc și eu, cât de dubioasă și profitabilă sau ba este înțelegerea pe energie electrică pe luna curentă îi voi lăsa să aprecieze pe cei care se pricep mai bine la cifre. Rușii și-au dorit să ne taie gazul, dar așa ca să primească în continuare gaze regiunea transnistreană. Pentru a supraviețui economic, regiunea mai avea nevoie și de valută, pe care o poate lua doar din livrarea de „bezvasul” de săptămâna trecută s-a metamorfizat în fericirea energiei electrice mai ieftine azi prin aranjamente cu FSB-ul rus. Nu zic că e neapărat rău că este acest deal, dar zic că e bine să începeți să vă gândiți înainte să deschideți gura data viitoare. Probabil soluția aleasă ar fi putut cel puțin să fie prezentată în mod sobru, nu în calitate de nouă realizare mesianică a ministrului Spînu. Nu voi obosi să mă mir de incompetența politică a acestei guvernări. Zici că și-au propus cu orice preț să aducă PAS la un scor derizoriu la următoarele alegeri”, a scris Pașa.


De partea cealaltă, Andrei Spînu a precizat că acest contract de achiziționare a energiei electrice de la MGRES ar fi ,,un compromis rezonabil" pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz.

,,Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de ,,Gazprom". Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată", a subliniat Spînu.

Vicepremierul Spînu a fost rugat să ofere unele precizări vizavi de declarațiile făcute.

,,1). Moldovenii vor achita gazul consumat de către transnistreni și energia electrică produsă din acest gaz? 2). Tot gazul de la Gazprom este cedat lor, iar aceasta înseamnă că va lucra și uzina metalurgică de la Râbnița, doar că fără autorizație? 3). Pentru malul drept cumpărăm gaz din alte surse, dar la un preț secret?", a fost întrebat Spînu pe pagina sa de Faceboom.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a răspuns la fiecare întrebare. ,,1. Nu, achitam doar energia electrică. 2. Nu, nu exista suficient gaz. Gazul va fi utilizat in primul rand pentru producerea energiei electrice. 3. Nu e secret. Pretul mediu de achiziție a stocurilor e în jur de 1 000 de euro".

De asemenea, Andrei Spînu a dat asigurări că, grație semnării unui nou contract cu MGRES, va fi redus tariful la energia electrică.

De menționat că vineri, 2 decembrie, ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică furnizată consumatorilor casnici de către „Premier Energy” până la 5,91 lei/kWh (fără TVA), față de 4,77 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Prețul energiei electrice furnizate consumatorilor casnici de către S.A. „Furnizarea energiei electrice Nord” va fi de 5,60 lei/kWh (fără TVA), comparativ cu 4,81 lei/kWh (fără TVA) actualmente.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Mircea 03.12.2022 20:48

Așa numitul expert Ioniță duce in eroare opinia publica, este evident ca malul drept nu cumpăra gazul de la Gazprom cu 140 mln după câte îl livrează malului stâng in schimbul livrării de energie electrică la prețul de 14 mln. Malul drept pur si simplu nu mai cumpara de la Gazprom. Ioniță ar trebui sa ia aminte ca azi e o zi istorică!

BUREBISTA 03.12.2022 23:26

Uăi maldaveni bravo! Bravo tavarișci Spânov iar ai făcut o combinație cu „fratili” moscal. Un guvern de impotenți pentru o „țară” de kkt, la fel ca tot ce a fost „creat” de moscali. Bravos!!! Vă rog să nu mai cereți absolut nimic de pomană din România. Rezolvați-vă „frățești” cu gazprom și alte scule moscălești și lăsați-ne să ne vedem de viitor. Se pare că voi nu vreți să faceți parte din el așa că mult succes cu ce v-ați propus!

Ion 04.12.2022 11:22

Malul drept va plăti tariful de aproape 30 lei m cub pentru gazul scump procurat de energocom, Transnistria v-a consuma gazul fără plată de 785$ și ne vor vinde energie electrică la 73$ Mwt!!! E un scenariu care nu face parte din cele 5 ale lui Serebrean … L-au făcut de râs, ca de obicei…

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md