22:34:12 15.04.2024
Stiri

Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”

Actualitate 04.12.2022 11:46 Vizualizări4042 Autor: Ziarul National
Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”


Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol sunt foarte mulțumiți de înțelegerea la care au ajuns cu autoritățile de la Chișinău privind livrarea în Transnistria a întregului volum de gaz primit de la „Gazprom” în decembrie – 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Așa-zisul ministru al economiei din Transnistria, Serghei Obolonik, susține că grație acestei decizii își vor relua activitatea la capacitate maximă uzina metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment.

„Noi vom primi 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, tot volumul livrat de „Gazprom” va ajunge în Transnistria. Toate întreprinderile își vor relua activitatea, inclusiv uzina metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment. Astfel, vom relua exporturile. De asemenea, vom avea lumină stradală și pe timpul nopții. Acum se întunecă foarte repede și e necesar să avem iluminare”, a menționat Obolonik, într-o intervenție la un post de radio din Tiraspol.

Totodată, așa-zisul ministru spune că și centrala de la Cuciurgan (MGRES) va asigura venituri importante pentru plata pensiilor și salariilor, după ce Chișinăul a acceptat să cumpere energia electrică, în schimbul cedării celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze, cu prețul de 73 de dolari (cu circa 10 dolari mai mult decât acum două luni). Totuși, MGRES va asigura între 50-70 la sută din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului.

„MGRES va funcționa, va asigura venituri la buget pentru plata pensiilor și salariilor. Va fi asigurată și securitatea sistemului nostru energetic, nu vor fi întreruperi de curent. Tot businessul va funcționa în regim normal. Apă caldă, încălzire, troleibuze, iluminat stradal - totul este planificat să fie lansat ca de obicei”, a adăugat Obolonik.

Mai mult, acesta nu a ascuns că Transnistria își dorește volume și mai mari de gaze.

„ Pentru a acoperi pe deplin toate necesitățile, avem nevoie de 6,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi”, a conchis sursa citată.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, consideră că actuala guvernare a făcut o greșeală strategică.

„Autoritățile constituționale ale R. Moldova au cedat totul enclavei ruse, care deja era în agonie. Ei obțin energia electrică la prețul de 20 de euro și o vând nouă cu 70 de euro. Acest preț este doar cu 20 la sută mai mic decât energia electrică contractată din România.

Transnistria este pe cal acum. A primit gaz suficient pentru toata industria, pentru care va plăti sume simbolice. În acest fel, va fi sugrumată economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului, care plătește de zeci de ori mai mult pentru gaz și energia electrică. Comisia Situații Excepționale a eliberat deja, la primul semn al al Tiraspolului, autorizație de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița. Înțeleg că s-a dat undă verde, definitiv, în privința tranzacțiilor valutare efectuate de companiile transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că știm toata lista cedărilor.

Partea dreaptă a Nistrului rămâne cu tariful la gaz de 29 de lei pentru metrul cub. O să vedem că și tariful la energia electrică va scădea doar undeva până la 4,5 lei, întrucât operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nu este exclus că peste puțin timp se va trezi „Gazprom” și va spune că-i datorăm bani pentru gazul livrat acum Transnistriei”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md