20:49:07 16.01.2021
 
Stiri

Un membru al Guvernului REACȚIONEAZĂ: „Toți cei care sunt implicați în jaful secolului trebuie să răspundă penal”

Politică 12.07.2016 19:30 Vizualizări5960 Autor: Ziarul National
Un membru al Guvernului REACȚIONEAZĂ: „Toți cei care sunt implicați în jaful secolului trebuie să răspundă penal”


Viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, este de acord ca toți cei implicați în „jaful secolului”, indiferent de numele pe care îl poartă și funcția pe care au ocupat-o sau o ocupă în continuare, trebuie să răspundă penal și plus la asta să restituie prejudiciul cauzat. În același timp, viceministrul consideră că sunt neproductive discuțiile care se referă la faptul că povara furtului nu ar trebui de pus pe umerii cetățenilor.

„Văd că devine tot mai populară mișcarea contra proiectului care stabilește mecanismul de executare a obligațiilor asumate de Guvern, atunci când a acordat garanții de stat pentru creditele acordate de către Banca Națională (acel celebru miliard). Categoric, toți cei care sunt implicați în jaful secolului trebuie să răspundă penal și să restituie prejudiciul cauzat. Dar acum se discută o altă problemă: ce facem cu garanția acordată de Guvern? Trebuie de propus soluții profesioniste, dar nu demagogice”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Eșanu, este firesc ca această chestiune să fie exploatată politic, dar nu e normal ca cineva să vină permanent cu soluții „aiurite”. „În acest caz nu cred că respectivele forțe politice sunt cu ceva mai bune decât cei care au furat miliardul. Țara nu are viitor cu forțele politice care promovează mesaje aiurite. Indiferent dacă aceste forțe sunt la guvernare sau nu”, a mai adăugat acesta.

La rândul lor, socialiștii consideră că dezvăluirile din ultimul timp, referitor la furtul miliardului, arată că mai multe instituții ale statului au fost părtașe sau au cunoscut despre el însă au tăcut. „Acest fapt ne face să ne convingem că instituțiile responsabile sunt dezinteresate în identificarea tuturor celor implicați în jaful secolului. Se confirmă constatarea că R. Moldova e un stat capturat, unde instituțiile sunt supuse nu intereselor publice generale, ci unor clanuri de la putere”, se arată într-o declarație a PSRM.

Astfel, socialiștii cred că investigațiile pentru scoaterea la iveală a făptașilor trebuie de făcut de organelle abilitate din alte țări. „Suntem siguri că aceste investigații din afara țării vor scoate la iveală multe lucruri curioase și relevante despre autorii furtului de miliarde. Totodată suntem împotriva oricărei sugestii din afară ca recuperarea miliardului furat din sistemul bancar să fie făcută din contul cetățenilor. A pune recuperarea miliardului pe seama cetățenilor înseamnă a-i jefui în mod repetat. Iată de ce sperăm că instituțiile internaţionale se vor opune unor asemenea inițiative din partea guvernării pe care au susținut-o toți acești ani. E timpul ca susținerea occidentalilor să fie în favoarea cetățenilor, nu a oligarhilor și a hoților de la guvernare”, se mai arată în declarația PSRM.

Amintim că fostul angajat al CNA, Mihail Gofman, a făcut mai multe dezvăluiri despre autorii „jafului secolului”. Potrivit lui Gofman, principalul beneficial al furtului este Vlad Plahotniuc, iar schema furtului ar fi fost elaborată de colaboratorul lui Plahotniuc, controversatul Serghei Iaralov.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Georgeta Lukacs 07.08.2016 18:37

E trist ca in Moldova anumiti politicieni duplicitari se instaleaza in functii importante, apoi , fara frica de D-zeu storc din ce nu li se cuvine de fapt si de drept ! Cu regret spun ca vinovati sunt si alegatorii ! Prea usor se lasa pacaliti ,la fel ca in Romania!

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md