16:03:35 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Forumul Economic de la Chișinău, desfășurat sub auspiciile Familiei Regale a României, OPORTUNITATE imensă pentru noi INVESTIȚII în R. Moldova: „Cea mai importantă investiție ROMÂNEASCĂ pe acest mal al Prutului este ÎNCREDEREA”

Actualitate 22.02.2024 12:39 Vizualizări1520 Autor: Ziarul National
VIDEO // Forumul Economic de la Chișinău, desfășurat sub auspiciile Familiei Regale a României, OPORTUNITATE imensă pentru noi INVESTIȚII în R. Moldova: „Cea mai importantă investiție ROMÂNEASCĂ pe acest mal al Prutului este ÎNCREDEREA”


Circa 300 de profesioniști din diverse domenii, oameni de afaceri, experți, decidenți politici și lideri de opinie din România, R. Moldova, Italia, Polonia, Germania și alte țări participă, joi și vineri, la Forumul Economic de la Chișinău „Investiții, dezvoltare și integrare europeană”, care este organizat pentru al doilea an consecutiv sub auspiciile Familiei Regale a României.

Prezent la deschiderea forumului, Principele Radu al României şi-a exprimat speranța că numărul investitorilor din țările Uniunii Europene în R. Moldova o să crească în anii viitori.



„Sunt foarte recunoscător tuturor celor care sunteţi prezenţi în sală şi mai ales celor care au făcut prin viziunea şi entuziasmul lor posibil aproape din nimic - din pură pasiune sau patriotism, din credinţa că bunăstarea aduce stabilitate ţărilor noastre - ceea ce astăzi se întâmplă cu atât de multă energie şi cu atât de mult entuziasm. De asemenea, mulţumesc investitorilor din ţările UE care ne stau alături, în afară de România, Polonia, Italia, Germania. Sper ca numărul lor să crească în anii viitori. Nu are cum să crească dintr-o dată, pentru că încrederea într-o ţară, într-o guvernare, într-o parte a lumii se construiește zi de zi şi construcţia aceasta nu se încheie niciodată”, a declarat Principele Radu.



Reprezentantul Familiei Regale a remarcat îndeosebi contribuţia instituţiilor de învăţământ superior din România şi R. Moldova la organizarea forumului economic de la Chişinău.

„Nu e deloc posibil să dezvolţi, să investeşti durabil într-o generaţie de afaceri sau de dezvoltare economică fără aportul acesta nepreţuit al universităţilor, al instituţiilor de învăţământ superior. Performanţa nu se poate face decât trecând prin acest fel de educaţie şi am avut, ca şi anul trecut, bucuria şi anul acesta să constat că printre noi se află şi vor beneficia de un panel separat reprezentanţii universităţilor din România şi R. Moldova, care au, prin specialităţile lor, o legătură cu economia naţională, cu mediul de afaceri, cu investiţiile, cu finanţele, cu domeniile legate de prosperitate”, a accentuat Principele Radu.

Investitorii din România, vârful de lance al businessului european în R. Moldova

O contribuție importantă în organizarea evenimentului a avut-o Ambasada României la Chișinău.

„Investitorii din România și întreprinzătorii din România sunt vârful de lance a tot ce înseamnă investiții și business european în R. Moldova. Cred sincer că cea mai importantă investiție românească pe acest mal al Prutului este încrederea. Este încredea în oamenii de aici, în caracterul european al societății și, nu în ultimul rând, în autoritățile proeuropene, care permit dezvoltarea corectă a R. Moldova. Iar acest tip de încredere naște alte tipuri de încredere - încrederea în zona economică, într-un climat investițional favorabil, încrederea în educație etc. România este prezentă aici, iar sprijinul românesc se face simțit la nivel politic, diplomatic. Totodată, este important că sprijinul venit din România vine să dezvolte relațiile comerciale între cele două maluri ale Prutului, vine să dezvolte investițiile străine. Obiectivul final este creșterea nivelului de trai al populației. Forumul din acest an, cu siguranță, va încuraja mai multe companii din Europa să vină și să investească cu încredere în R. Moldova, în viitorul său european”, a afirmat Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.



Adrian Dupu: „Un sector privat bine consolidat înseamnă și încredere în autoritățile publice”

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, cofondatorul evenimentului, s-a arătat convins că Forumul Economic de la Chișinău va deveni unul tradițional.

„Deși reprezint Guvernul României, adică statul, eu țin foarte mult la mediul privat. Mereu am spus că e de datoria noastră, a instituțiilor publice, să asigurăm predictibilitate mediului privat. Nu putem vorbi de o economie puternică fără un sector privat consolidat. Un sector privat bine consolidat înseamnă și încredere în autoritățile publice. Astfel de evenimente, la care reprezentanții instituțiilor publice și cei din mediul privat stau la aceeași masă, au menirea de a clădi această încredere”, a spus Adrian Dupu.



Reprezentantul Guvernului României a accentuat că obiectivele forumului sunt și obiectivele României.

„Anul acesta, DRRM s-a alăturat organizatorilor forumului. Cele trei teme ale forumului - investiții, inovații și integrare europeană - sunt și obiectivele noastre, obiectivele României. De aceea și suntem mereu alături de R. Moldova. Prin intermediul DRRM, România investește foarte mult în educație și inovare. Mă bucur că universitățile din R. Moldova și România sunt partenerii noștri în acest demers. Vom continua să sprijinim educația de calitate, dar și inițiative precum acest forum”, a punctat Dupu.

Igor Grosu: Primul investitor, care a făcut un lucru istoric anul trecut și nu doar anul trecut, a fost statul român”

De partea cealaltă, reprezentanții guvernării de la Chișinău au mulțumit României și Familiei Regale pentru susținerea necondiționată a R. Moldova și au îndemnat investitorii români să vină în stânga Prutului.

„Alteță, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru R. Moldova. Ați discutat cu capitalele țărilor membre ale UE, cu oficialii de la Bruxelles și, într-un final, am obținut o decizie istorică - deschiderea negocierilor de aderare la UE. A fost un vis devenit realitate, iar secretul succesului e foarte simplu - multă muncă și susținerea prietenilor, susținerea fraților. Noi ne-am setat ca stat o viteză și vom învăța din experiența României, pentru ca să ne mișcăm repede în ceea ce privește integrarea în UE. Desigur că economia puternică contează mult și are un rol important în procesul de negocieri. Oamenii trebuie să simtă avantajele procesului de integrare. Aici intervine rolul investitorilor. Primul investitor, care a făcut un lucru istoric anul trecut și nu doar anul trecut, a fost statul român. România a investit în domenii strategice precum cel energetic. Fără securitate energetică, nu putem vorbi despre o dezvoltare durabilă în alte sectoare. Și acest semnal trebuie urmat de investitorii privați din România.

Cel mai bun liant între cele două maluri sunt investițiile. Vă invităm să investiți. Sunt convins că vă simțiți confortabil aici, pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași credință, aceleași valori, aceleași obiective. Dragi investitori, vă rog să aveți încredere și să credeți în R. Moldova”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Dorin Recean: „R. Moldova are talent, are capacitatea de a inova”

La rândul său, premierul Dorin Recean a raportat celor prezenți în sală ce s-a întâmplat în ultimul an, de la prima ediție a reuniunii desfășurate sub auspiciile Familiei Regale a României, punând accent pe debirocratizarea economiei.

„Acum un an, vă spuneam că pentru R. Moldova este important să aibă acces la piețe. Acum suntem mai aproape de UE și avem deschidere la piața Uniunii. Acum avem mai multă securitate energetică. În ultimul an am debirocratizat economia, în așa fel încât să vă fie mai ușor să veniți și să investiți. Avem un sistem bancar mai capitalizat și mai puternic. Suntem tot mai aproape de integrarea piețelor de capital de la Chișinău și București. Am făcut mai multe investiții în infrastructură, pentru ca investitorii să aibă o mobilitate mai bună. Și de acum încolo vom menține această tendință, pentru ca să creăm oportunități de investiții în energetică, în infrastructură, în electronică. R. Moldova are talent, are capacitate de a inova. Da, suntem într-o zonă volatilă, dar anume acest lucru oferă mai multe oportunități investitorilor”, a punctat Recean.



„Ne propunem să aducem cât mai mulți investitori”

Omul de afaceri Alexandru Machedon, unul dintre organizatorii evenimentului, a remarcat faptul că sala edificiului este tot mai mică pentru a găzdui participanții la acest forum.

„Mă bucur că suntem tot mai mulți. Sunt unele elemente în R. Moldova care nu își doresc aderarea la UE. Ei au ținut R. Moldova într-o zonă gri, într-o zonă în care legea nu e lege. Deseori mă întrebam de ce R. Moldova e cea mai sărac stat din Europa? Am început să înțeleg de ce. Vedem finanțări externe pentru destabilizare. Cineva își dorește ca aici lucrurile să nu meargă bine. Deseori sunt întrebat dacă sunt riscuri pentru investiții. În fiecare zi aud această întrebare de la oamenii de afaceri de peste hotarele R. Moldova. Oamenii se tem să nu piardă banii. De aceea, mi-am propus ca, alături de instituțiile statului, să contribuim la promovarea unei imagini pozitive a R. Moldova. Ne propunem să aducem cât mai mulți investitori, iar acest lucru e posibil”, a conchis Alexandru Machedon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md