16:28:33 18.05.2024
Stiri

Moscova, pusă la RESPECT. Spicherul Igor Grosu se opune deschiderii secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în Transnistria: „Este ILEGAL ca aceste secții să fie deschise pe teritorii separatiste. Este o SFIDARE”

Actualitate 02.02.2024 09:32 Vizualizări2036 Autor: Ziarul National
Moscova, pusă la RESPECT. Spicherul Igor Grosu se opune deschiderii secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în Transnistria: „Este ILEGAL ca aceste secții să fie deschise pe teritorii separatiste. Este o SFIDARE”


Președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, este împotriva deschiderii secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în raioanele din stânga Nistrului, controlate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. În cazul în care rușii și separatiștii de la Tiraspol vor încerca să deschidă aceste secții peste capul autorităților constituționale, atunci Chișinăul ar putea bloca anumite resurse, dar și pe funcționarii ruși care ar urma să ajungă în stânga Nistrului, pentru a asigura desfășurarea scrutinului din 15 - 17 martie curent.

Potrivit lui Grosu, Moscova poate deschide fără probleme secții de votare pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chișinău, nu și în regiunea separatistă, așa cum s-a întâmplat până acum.

„Conform normelor internaționale, noi trebuie să oferim un minim de condiții pentru deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul ambasadelor, astfel ca cetățenii unui stat să poată vota. Dacă mă întrebați de regiunea transnistreană, un teritoriu necontrolat, separatist, acest lucru nu este corect și este ilegal. Acest lucru s-a întâmplat până la noi. Asta e părerea mea. Decizia va fi anunțată, atunci când va fi anunțată. Dar, în opinia mea, nu este corect și legal. Ceea ce s-a întâmplat de fiecare dată era o sfidare, un tupeu… Și până acum a fost ilegal, dar cineva închidea ochii la aceste lucruri. Este ilegal ca aceste secții de votare să fie deschise pe un teritoriu necontrolat, să fie deschise fără acordul autorităților constituționale”, a declarat aseară Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Potrivit lui Grosu, Chișinăul are anumite pârghii pentru a împiedica rușii și separatiștii de la Tiraspol să deschidă secții în stânga Nistrului.

„Noi putem face ceva… Am făcut și în alte cazuri, de ce să nu putem face și aici ceva? Să nu le dau idei… Ei au nevoie, cei care vor să facă lucrul acesta, de mobilizat resurse, oameni, ei trebuie cumva să ajungă la noi. Nu vreau să intru în toate detaliile. Lăsăm ceva în suspans. Aici e nevoie de caracter și de luat decizii hotărâte. Să le spunem frumos că e voie de deschis secții de votare doar acolo unde e permis. Acel consulat de la Tiraspol a fost deschis fără a ține cont de autoritățile constituționale, au fost sfidate autoritățile de la Chișinău”, a punctat Grosu.

Amintim că alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în perioada 15 - 17 martie 2024. Acestea urmează să fie desfășurate inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate. Pentru alegerile legislative în Duma de stat, desfășurate în iulie 2021, Federația Rusă a deschis 30 de secții de votare în R. Moldova, iar cele mai multe dintre acestea, 27 la număr, au fost deschise în raioanele din stânga Nistrului. A fost cel mai mare număr de secții de votare deschise de Rusia în afara granițelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md