04:55:13 16.04.2024
Stiri

Igor Grosu, nemulțumit de activitatea CSM și de viteza de „autocurățire” a sistemului de justiție. Un instrument similar combaterii SPIONAJULUI pe interior ar putea fi aplicat și în lupta împotriva CORUPȚIEI: „Noi nu avem timp…”

Actualitate 02.02.2024 10:31 Vizualizări1671 Autor: Ziarul National
Igor Grosu, nemulțumit de activitatea CSM și de viteza de „autocurățire” a sistemului de justiție. Un instrument similar combaterii SPIONAJULUI pe interior ar putea fi aplicat și în lupta împotriva CORUPȚIEI: „Noi nu avem timp…”


Un instrument similar mandatului de securitate, care este folosit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), ar putea fi aplicat și în lupta împotriva corupției și curățirii sistemului de justiție de elementele nocive, a anunțat joi-seară președintele Parlamentului, Igor Grosu, care s-a declarat nemulțumit de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar și cea a Procuraturii Anticorupție.

„Mai este o idee pe care noi o discutăm. Ea ține de combaterea corupției. O să strecor o idee. Noi avem mandatul de securitate, care se referă la activitatea de contracarare a spionajului pe interior. Este un instrument la îndemâna SIS. Poate ar trebui să ne gândim la ceva similar pe dimensiunea combaterii corupției. Se discută lucrul acesta, pentru că, dacă am fi văzut cu toții viteză mai mare în procesul de evaluare, în activitatea CSM… Noi nu avem timp, trebuie să răspundem cetățenilor la aceste întrebări. Eu spun de fiecare dată: nu vă mai apărați spunând că sunteți putere aparte și nu încercați să interveniți peste noi. Nu e vorba de intervenție peste voi, dar e vorba că viteza cu care voi vă autocurăți. Vedem cum unele specimene din sistem dau niște cauțiuni de 4 000 de lei sau 12 000 de lei… Vine hoțul învinuit că a furat 600 000 de euro, dar e eliberat pentru 12 000 de lei. Mai vine și preotul după el, care dă garanții lumești și cerești că robului Domnului îi pare rău de Doamne ferește. Asta e sfidarea sfidărilor. Astfel, eu sunt deschis să luăm în considerare și alte tipuri de instrumente de intervenție în legislație”, a menționat Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

De asemenea, spicherul Grosu a afirmat că Procuratura Anticorupție are acum toate pârghiile pentru a avansa pe dosarele de rezonanță, fără a admite tergiversarea dosarelor. Astfel, instituția trebuie să livreze rezultate și să evite scuzele.

„Am dat poziții suplimentare în cadrul Procuraturii Anticorupție. Pentru că avem o evaluare a partenerilor străini, care atestă că Procuratura Anticorupție are puțini ofițeri de investigație, puțini specialiști în analiza riscurilor. Am dat. A trebuit să conving colegii și fracțiunea. Și sediu au. Modificăm și legislația, astfel încât să nu se mai speculeze pe seama termenului de prescripție. Au toate instrumentele. Vor trece și „vettingul”. Încă o măsură nepopulară este și decizia de a le majora salariul. Trebuie să le majorăm salariul celor care trec „vettingul” ca să aibă o garanție și să meargă hotărât în luptă. Dar pe măsură ce le oferim toate aceste lucruri, vom crește și presiunea pe ei. Nu văd altă modalitate. Vor spune că sunt putere independentă? Scuzele acestea nu mai rezistă. Altfel, îi voi lua cu mine la întâlnirile cu alegătorii”, a adăugat liderul partidului de guvernământ.

În același timp, șeful Legislativului a menționat că guvernarea a pus pe pauză proiectul ce vizează modificarea Legii Procuraturii. Decizia are loc după ce a fost aprobat în prima lectură un proiect de lege potrivit căruia procurorul general nu este selectat în baza punctajului acumulat la evaluarea profesionalismului și integrității, ci în baza majorității voturilor membrilor CSP.

„Sunt discuții asupra modalității de alegere a procurorului. Se discută între punctaj versus vot. Dar noi deja am văzut cum funcționează punctajul. De aceea, ne-am gândit la un sistem mixt. Am decis să-i lăsăm pe cei din Consiliul Superior al Procurorilor să discute, pentru că, până la urmă, ei trebuie să aplice acest instrument. Ne-am gândit că nu e judicios să forțăm nota cu aceste modificări, am dat proiectul într-o parte. Dacă va fi nevoie să intervenim, vom interveni”, a mai spus Igor Grosu.

La concursul pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați, dintre care actualul șef interimar adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Legea prevede că procurorul general este numit de președintele R. Moldova, la propunerea CSP, pentru un mandat de șapte ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md