22:00:46 01.12.2022
Stiri

Premierul Natalia Gavrilița NU poate uita de ȘANTAJUL Rusiei și spune lucrurilor pe nume, chiar dacă R. Moldova are deja un contract de livrare a gazelor: „A fost ceva ieșit din comun, a fost un joc foarte DUR”

Actualitate 04.11.2021 09:19 Vizualizări19387 Autor: Ziarul National
Premierul Natalia Gavrilița NU poate uita de ȘANTAJUL Rusiei și spune lucrurilor pe nume, chiar dacă R. Moldova are deja un contract de livrare a gazelor: „A fost ceva ieșit din comun, a fost un joc foarte DUR”


Premierul Natalia Gavrilița nu a trecut încă peste șantajul Rusiei din luna octombrie, atunci când livrările de gaze pentru R. Moldova au fost reduse cu mai bine de 35%, în pofida faptului că era în vigoare un contract pe o lună, iar gazele ne erau vândute cu prețul de 790 de dolari per mia de metri cubi.

Potrivit Nataliei Gavrilița, chiar dacă R. Moldova a fost obligată să plătească 790 de dolari pentru gazele rusești în octombrie curent, „Gazprom” nu și-a onorat obligațiunile contractuale, iar acest fapt a determinat guvernarea să decreteze stare de urgență.

Citește și: Premierul Natalia Gavrilița recunoaște că Federația Rusă a pus condiții politice în procesul de negocieri privind semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale către R. Moldova: „Rețeta succesului este să ai prieteni buni”

„Ceea ce s-a întâmplat în octombrie a fost ceva ieșit din comun. Era prevăzut un anumit volum, dar nu a fost livrat în totalitate. În contractele precedente, dar și în cel actual sunt niște prevederi care presupun anumite rezervări de volume pentru republica noastră. Acum nu pot să mă pronunț despre ce s-a întâmplat înainte de venirea în funcție a noului Guvern…. Cel puțin, este bine să avem o alternativă. Noi trebuie să ne asigurăm, ca și Guvern, că nu vom mai fi într-o asemenea situație”, a declarat aseară prim-ministra, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Citește și: Gavrilița, detalii în PREMIERĂ despre CAPCANA întinsă de ruși și prețul cerut de „Gazprom”. Rușii vor să scoată din moldoveni un preț mai MARE decât cel pe care l-am putea obține din surse alternative

În același context, Gavrilița a recunoscut că nu s-a așteptat la o asemenea atitudine din partea „Gazprom”: „A fost un joc foarte dur, în contextul în care era o anomalie de prețuri pe piața internațională și o criză energetică în toată Europa”.

Citește și: Adevărul despre „prețul bun” la gaze, pe care l-ar fi obținut Igor Dodon la întâlnirile cu Putin. Natalia Gavrilița: „R. Moldova tot timpul a plătit Rusiei prețul de piață la gaze. Când prețul era 80 de dolari, noi plăteam 300 de dolari...”

Amintim că vechea înțelegere cu „Gazprom” s-a încheiat pe 30 septembrie curent, iar părțile au ajuns la un acord de prelungire a contractului pentru o lună. Astfel, gazul livrat de ruși moldovenilor a fost la prețul de 790 de dolari. Cu toate acestea, rușii au redus la minimum livrările de gaze în perioada când se purtau negocierile vizavi de un nou contract. Pentru a nu admite o situație critică, Guvernul a luat decizia să cumpere gaze din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețeaua națională, iar România și Ucraina au livrat R. Moldova gaze cu împrumut în acea perioadă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md