12:07:03 04.12.2023
Stiri

Gavrilița trimite Inspecția Financiară la „Apă Canal Chișinău”, după ce Ion Ceban a amenințat cu sistarea apei în capitală. „Municipalitatea să își asume problemele cetățenilor și nu să caute pe seama cui să pună propriile eșecuri”

Actualitate 26.01.2023 16:28 Vizualizări2412 Autor: Ziarul National
Gavrilița trimite Inspecția Financiară la „Apă Canal Chișinău”, după ce Ion Ceban a amenințat cu sistarea apei în capitală. „Municipalitatea să își asume problemele cetățenilor și nu să caute pe seama cui să pună propriile eșecuri” stiri.md


Prim-ministra Natalia Gavrilița a dispus efectuarea unui control amănunțit la „Apă Canal Chișinău”, după ce primarul general, Ion Ceban, a acuzat autoritățile centrale că s-ar face vinovate pentru datoria pe care o are instituția față de compania ÎCS „Premier Energy”.

„Unde este Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) acum? Acoperiți 300 de milioane datorie și obligațiuni creditare pentru 2023 la întreprinderea strategică pentru Chișinău. Amintesc că, până în 2022, luna noiembrie, când au început scumpirile majore la toate serviciile, în special la energia electrică, municipalitatea și „Apă-Canal” nu a avut nicio restanță. ÎCS „Premier Energy” deconectează de la lumină obiecte din dotarea S.A. „Apă-Canal Chișinău”. A fost deconectat sectorul rețele de apă Râșcani și sectorul rețele de apă Botanica. Pe parcursul zilei de 26 ianuarie, vor mai fi deconectate și alte obiective, deși am propus soluționarea problemei. Pentru două luni, suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal Chișinău” nu are acești bani în cont”, a declarat astăzi Ceban.

Citește și: Primarul Ion Ceban vrea TARIFE mai mari la apă și canalizare în Chișinău, dar spune că autoritățile centrale vor să facă „rău poporului”. „Au pregătit mai multe „surprize”. Trebuie să stea la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac”

De partea cealaltă, prim-ministra Gavrilița l-a îndemnat pe edil să-și asume eșecurile și să nu dea vina pe altcineva.

„Am aflat cu îngrijorare că există riscul să fie deconectată furnizarea apei către consumatorii din capitală. Voi solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia „Apă Canal Chișinău” din subordinea Primăriei municipiului Chişinău și cauzele formării datoriilor. Municipalitatea trebuie să își asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme și nu să caute pe seama cui să pună propriile eșecuri”, a punctat Natalia Gavrilița.

Tot astăzi, Ceban a spus că aceste datorii nu aveau să fie acumulate, dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar fi acceptat majorarea tarifului la apă și canalizare până la 24 de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md