Un fost ministru DEMOLEAZĂ mitul „gazelor ieftine” obținute de la Rusia: „Este mult mai ieftin să cumpărăm gaze mai scumpe, dar transparent, decât să cumpărăm de la un regim cleptocratic, iar mai apoi să ne pomenim cu datorii de MILIOANE”
Gazele furnizate din Federația Rusă în R. Moldova niciodată nu au fost ieftine, iar autoritățile actuale ar face bine să procure din alte surse decât „Gazprom”, chiar dacă aparent acestea costă mai scump. De această părere este fostul ministru al Justiției și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
„Vom plăti mai scump pentru gaze, dar în schimb vom scapă și de schemele obscure energetice odată pentru totdeauna. Vom ajunge să ne convingem că este mult mai ieftin să cumpărăm gaze mai scumpe, dar transparent, decât să cumpărăm „gaze ieftine” de la un regim cleptocratic, să le plătim și mai apoi să ne pomenim cu datorii de milioane”, a precizat Tănase.
Potrivit sursei citate, în limba chineză există două dialecte ce definesc cuvântul criză.
„Primul înseamnă pericol, iar al doilea înseamnă oportunitate. Criza poate fi transformată în oportunitate, dacă ai caracter și dacă știi cum să o gestionezi. Criza gazelor, desigur, presupune anumite riscuri: de a plăti mai scump sau chiar de a îngheța. În schimb, ea oferă și oportunitatea pentru „потомки Будулая” (urmașii lui Budulai - n.r.) de a scăpa de „потомки хана Батыя” odată pentru totdeauna. Așa cum am reorientat agricultura și vinificația noastră spre piețele occidentale, tot așa vom reuși să ne aprovizionăm cu gaze de pe alte piețe”, a conchis Tănase.
Citește și: Gavrilița, detalii în PREMIERĂ despre CAPCANA întinsă de ruși și prețul cerut de „Gazprom”. Rușii vor să scoată din moldoveni un preț mai MARE decât cel pe care l-am putea obține din surse alternative
Citește și: Adevărul despre „prețul bun” la gaze, pe care l-ar fi obținut Igor Dodon la întâlnirile cu Putin. Natalia Gavrilița: „R. Moldova tot timpul a plătit Rusiei prețul de piață la gaze. Când prețul era 80 de dolari, noi plăteam 300 de dolari...”
De menționat că Rusia insistă ca R. Moldova să semneze un contract cu „Gazprom” pe termen lung, dar la prețul de piață (între 750 – 1 000 de dolari). Totodată, rușii insistă ca R. Moldova să returneze o pretinsă datorie de 709 milioane de dolari acumulată de „Moldovagaz”, societate controlată de „Gazprom”. Autoritățile de la Chișinău susțin că vor recunoaște această datorie doar după efectuarea unui audit internațional.
Citește și: Ex-premierul Chicu, pus la punct, după ce a făcut-o pe PORTAVOCEA Rusiei în problema pretinsei DATORII de 709 milioane de dolari a Chișinăului față de „Gazprom”: „Sunteți parte a haitei dodoniste, sunteți toxic pentru R. Moldova”
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”