20:05:31 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu a semnat DECRETUL privind desemnarea viitorului PREMIER al R. Moldova. Candidatura lui Dorin Recean a fost acceptată de PAS: „R. Moldova va ieși cu capul sus din această perioadă tulbure”

Actualitate 10.02.2023 15:30 Vizualizări3113 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu a semnat DECRETUL privind desemnarea viitorului PREMIER al R. Moldova. Candidatura lui Dorin Recean a fost acceptată de PAS: „R. Moldova va ieși cu capul sus din această perioadă tulbure”


Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, este candidatura desemnată de către președinta Maia Sandu pentru funcția de premier.

Șefa statului a semnat astăzi decretul prin care Dorin Recean a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a dat asigurări că cei 63 de deputați din fracțiunea majoritară vor susține candidatura și echipa acestuia.

„Am decis că e necesar să accelerăm și să întărim eforturile noastre prin numirea unui nou guvern. Este o perioadă grea pentru toată lumea, iar sarcina noastră nu este doar să rezistăm. Trebuie să ne dezvoltăm, să mergem înainte. Economia și securitatea republicii au nevoie de o nouă viață. Noul guvern va trebui să crească nivelul de securitate al țării și să păstreze R. Moldova în lumea țărilor libere. Războiul și ororile lui sunt încă în casa vecinilor noștri ucraineni. Îngrijorările cetățenilor sunt în continuare mari, iar guvernul trebuie să răspundă acestor îngrijorări prin pregătire temeinică, informare clară a oamenilor și întărirea relațiilor cu prietenii republicii noastre”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului consideră că cei care vor răul R. Moldova au eșuat, iar noul guvern va avea o sarcină foarte grea.

„Chiar dacă inițiatorii războiului energetic au dorit să cădem, noi mergem înainte. Pentru ca să putem ajuta oamenii și mai departe, noul guvern va trebui să-și concentreze eforturile pentru revigorarea și dezvoltarea economică. Să impulsionăm creșterea economică, să atragem cât mai multe investiții străine de calitate, așa încât nu doar să facem față creșterii prețurilor la nivel mondial, dar să avem mai multe locuri de muncă, salarii mai mari și să îmbunătățim nivelul de trai al populației.

Noul guvern va trebui să continue și să accelereze curățarea justiției. Oricâte blocaje ar încerca să pună grupările de hoți, noi am promis și avem responsabilitatea în fața oamenilor să facem dreptate în țara noastră. Sistemul putred va continua să pună piedici, dar noul guvern are obligația de a mări viteza de curățare a republicii de corupție și de nedreptate. Acestea sunt așteptările oamenilor, dar și prioritățile pe care trebuie să le urmeze noul guvern”, a precizat șefa statului.

Maia Sandu vrea ca noul guvern, în frunte cu Dorin Recean, să înceapă reconstrucția în toate domeniile.

„Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare, iar în urma discuțiilor am semnat decretul prin care l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. În cadrul consultărilor, fracțiunea PAS și-a declarat sprijinul pentru Dorin Recean. Dragi cetățeni, știu că înțelegeți că e nevoie de unitate și multă muncă ca să trecem cu bine peste perioada grea cu care se confruntă R. Moldova. Greutățile care au venit peste noi în 2022 ne-au amânat unele planuri, dar nu ne-au oprit din drum. Am vrea să facem din anul 2023 un an al reconstrucției, reconstrucție de economie, de localități, reconstrucție de justiție. O reconstrucție în care să contribuim cu toții, acolo unde suntem. Fără așteptări nerealiste, dar cu pași hotărâți. Noua echipă guvernamentală va fi formată prompt, noul guvern va conduce R. Moldova pe acest drum al reconstrucției. R. Moldova va ieși cu capul sus din această perioadă tulbure”, a dat asigurări Mai Sandu.

Liderul PAS, Igor Grosu, a dat asigurări că fracțiunea parlamentară majoritară va sprijini programul de guvernare propus de Dorin Recean.

„Fracțiunea PAS a luat act de demisia prim-ministrei Gavrilița, precum și de desemnarea noului candidat la funcția de prim-ministru. Toată echipa PAS îi mulțumește doamnei Gavrilița pentru dedicația enormă de care a dat dovadă în această perioadă foarte complicată. Astăzi președinta Maia Sandu l-a înaintat pe Dorin Recean la funcția de prim-ministru. În zilele următoare vom avea discuții cu domnul Dorin Recean, cu privire la prioritățile noastre la agenda pentru perioada următoare. Îl așteptăm săptămâna viitoare cu programul de guvernare. Fracțiunea parlamentară PAS va acorda sprijin plenar noului guvern. Avem încrederea că noul guvern condus de Dorin Recean va implementa viziunea de dezvoltare a R. Moldova propusă de doamna președintă și de PAS, pentru a duce la îndeplinire proiectul nostru de țară – integrarea europeană”, a punctat Grosu.

Premierul desemnat are la dispoziție 14 zile pentru a prezenta programul de guvernare și componența viitorului Cabinet de miniștri.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md