06:45:06 23.07.2024
Stiri

Ședință de URGENȚĂ la Guvern. Au fost alocate circa 1,4 miliarde de lei pentru a stinge DATORIA curentă la gaze către „Gazprom”. JUSTIFICĂRILE Nataliei Gavrilița: „Decizia respectivă REZOLVĂ două probleme. Noi avem toate STENOGRAMELE...”

Actualitate 26.11.2021 10:06 Vizualizări2220 Autor: Ziarul National
Ședință de URGENȚĂ la Guvern. Au fost alocate circa 1,4 miliarde de lei pentru a stinge DATORIA curentă la gaze către „Gazprom”. JUSTIFICĂRILE Nataliei Gavrilița: „Decizia respectivă REZOLVĂ două probleme. Noi avem toate STENOGRAMELE...”


Guvernul R. Moldova a aprobat în această dimineață, 26 noiembrie 2021, într-o ședință extraordinară, transferul din contul bugetului de stat către S.A. „Energocom” a mijloacelor financiare în sumă de 1 393 783 500 de lei pentru majorarea capitalului social al societății. Banii respectivi vor fi transferați imediat către „Moldovagaz”, pentru a acoperi consumul de gaze pentru lunile octombrie și noiembrie curent. Astfel, va fi asigurată furnizarea de gaze naturale și, totodată, va fi acoperită o datorie istorică a „Termoelectrica” către „Moldovagaz”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

„Vreau să amintesc că, pe 22 noiembrie, am primit o notificare de la „Moldovagaz” care, la rândul său, a primit o notificate de la „Gazprom”, potrivit căreia livrările de gaze vor sistate în decurs de 48 de ore, dacă nu sunt găsite soluții pentru a acoperi decalajul de casă creat de diferența dintre costul gazelor în luna octombrie (790 de dolari) și tariful existent la acel moment. Am avut mai multe ședințe și am identificat soluția de a cesiona datoria companiei de stat „Termoelectrica” către „Moldovagaz” spre „Enegocom”. Asta ne ajută să asigurăm furnizarea gazelor naturale și să acoperim o datorie istorică a unei întreprinderi de stat, care este confirmată și este executorie. Deci, noi reducem dependența unei întreprinderi de stat „Termoelectrica” față de „Moldovagaz”, a explicat astăzi Natalia Gavrilița.

Citește și: „Gazprom” anunță că a mai oferit două zile autorităților de la Chișinău să plătească datoria și ne arată din DEGET că, pe viitor, vor sista livrarea gazelor: „E o excepție, am făcut un gest de bunăvoință…”

În așa fel, datoria de aproximativ 1,4 miliarde de lei trece în gestiunea a două întreprinderi de stat, controlate în totalitate de Guvernul R. Moldova.

„Prin alocarea acestor bani, compensăm cetățenilor această diferență de preț, care altfel ar fi trebuit inclusă în tarif, iar în același timp stingem o parte a datoriilor istorice confirmate prin decizii judecătorești”, a precizat premierul.

Citește și: Spînu se jură că e prima și ultima dată când Guvernul PLĂTESTE pentru gaze în locul „Moldovagaz”. „Ei și așa au multe DATORII… Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa republica în aceeași situație în care am găsit-o”Spînu se jură că e prima și ultima dată când Guvernul PLĂTESTE pentru gaze în locul „Moldovagaz”. „Ei și așa au multe DATORII… Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa republica în aceeași situație în care am găsit-o”

În același context, prim-ministrul s-a referit și la criticile apărute în spațiul public privind folosirea banilor publici pentru a acoperi unele datorii ale „Moldovagaz” către „Gazprom”.

„Vedem că s-au început speculații referitor la această modalitate de a acoperi decalajul de casă. Banii nu puteau fi transmiși direct „Termoelectrica”, pentru că această întreprindere are mai multe datorii și există o ierarhie a datoriilor. Astfel, această decizie nu ar fi asigurat în mod legal transferarea acestor sume către „Moldovagaz”. De aceea, a fost identificată această soluție de cesionare a datoriei. Noi avem toate stenogramele privind deciziile luate. E o decizie absolut transparentă, absolut legală”, s-a justificat prim-ministra.

Citește și: Slusari cere DEMITEREA vicepremierului Spînu, deoarece ar fi admis ilegal achitarea datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” cu bani PUBLICI: „Încă nu este târziu să vă opriți…”

La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a subliniat că soluția identificată rezolvă două probleme – asigură plata pentru consumul curent de gaze, iar pe de altă parte reduce presiunea de datorii a „Termoelectrica”.

„Această întreprindere de stat, „Termoelectrica”, trebuie să scape de datorii și să se dezvolte. Această datorie, ținând cont de capacitatea „Termoelectrica”, va fi returnată în baza unui calendar stabilit cu „Energocom”. Acești bani vor fi întorși la „Energocom”, iar „Energocom”, cu ajutorul Guvernului, trebuie să poată interveni în situații de criză pe piața gazelor și a energiei electrice”, a spus Spînu.

Până la finele zilei de astăzi, decizia va fi publicată în „Monitorul Oficial”, astfel că plata către „Gazprom” să fie făcută urgent.

„Până la finele zilei, trebuie să ne asigurăm că s-a plătit pentru consumul de gaze pentru lunile octombrie și noiembrie. Acesta nu e un ajutor de stat clasic. Or, datoria nu dispare. „Termoelectrica” rămâne datoare „Energocom”, iar banii vor fi întorși la bugetul de stat”, a conchis vicepremierul Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md