Ședință de URGENȚĂ la Guvern. Au fost alocate circa 1,4 miliarde de lei pentru a stinge DATORIA curentă la gaze către „Gazprom”. JUSTIFICĂRILE Nataliei Gavrilița: „Decizia respectivă REZOLVĂ două probleme. Noi avem toate STENOGRAMELE...”
Guvernul R. Moldova a aprobat în această dimineață, 26 noiembrie 2021, într-o ședință extraordinară, transferul din contul bugetului de stat către S.A. „Energocom” a mijloacelor financiare în sumă de 1 393 783 500 de lei pentru majorarea capitalului social al societății. Banii respectivi vor fi transferați imediat către „Moldovagaz”, pentru a acoperi consumul de gaze pentru lunile octombrie și noiembrie curent. Astfel, va fi asigurată furnizarea de gaze naturale și, totodată, va fi acoperită o datorie istorică a „Termoelectrica” către „Moldovagaz”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
„Vreau să amintesc că, pe 22 noiembrie, am primit o notificare de la „Moldovagaz” care, la rândul său, a primit o notificate de la „Gazprom”, potrivit căreia livrările de gaze vor sistate în decurs de 48 de ore, dacă nu sunt găsite soluții pentru a acoperi decalajul de casă creat de diferența dintre costul gazelor în luna octombrie (790 de dolari) și tariful existent la acel moment. Am avut mai multe ședințe și am identificat soluția de a cesiona datoria companiei de stat „Termoelectrica” către „Moldovagaz” spre „Enegocom”. Asta ne ajută să asigurăm furnizarea gazelor naturale și să acoperim o datorie istorică a unei întreprinderi de stat, care este confirmată și este executorie. Deci, noi reducem dependența unei întreprinderi de stat „Termoelectrica” față de „Moldovagaz”, a explicat astăzi Natalia Gavrilița.
În așa fel, datoria de aproximativ 1,4 miliarde de lei trece în gestiunea a două întreprinderi de stat, controlate în totalitate de Guvernul R. Moldova.
„Prin alocarea acestor bani, compensăm cetățenilor această diferență de preț, care altfel ar fi trebuit inclusă în tarif, iar în același timp stingem o parte a datoriilor istorice confirmate prin decizii judecătorești”, a precizat premierul.
Citește și: Spînu se jură că e prima și ultima dată când Guvernul PLĂTESTE pentru gaze în locul „Moldovagaz”. „Ei și așa au multe DATORII… Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa republica în aceeași situație în care am găsit-o”Spînu se jură că e prima și ultima dată când Guvernul PLĂTESTE pentru gaze în locul „Moldovagaz”. „Ei și așa au multe DATORII… Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa republica în aceeași situație în care am găsit-o”
În același context, prim-ministrul s-a referit și la criticile apărute în spațiul public privind folosirea banilor publici pentru a acoperi unele datorii ale „Moldovagaz” către „Gazprom”.
„Vedem că s-au început speculații referitor la această modalitate de a acoperi decalajul de casă. Banii nu puteau fi transmiși direct „Termoelectrica”, pentru că această întreprindere are mai multe datorii și există o ierarhie a datoriilor. Astfel, această decizie nu ar fi asigurat în mod legal transferarea acestor sume către „Moldovagaz”. De aceea, a fost identificată această soluție de cesionare a datoriei. Noi avem toate stenogramele privind deciziile luate. E o decizie absolut transparentă, absolut legală”, s-a justificat prim-ministra.
La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a subliniat că soluția identificată rezolvă două probleme – asigură plata pentru consumul curent de gaze, iar pe de altă parte reduce presiunea de datorii a „Termoelectrica”.
„Această întreprindere de stat, „Termoelectrica”, trebuie să scape de datorii și să se dezvolte. Această datorie, ținând cont de capacitatea „Termoelectrica”, va fi returnată în baza unui calendar stabilit cu „Energocom”. Acești bani vor fi întorși la „Energocom”, iar „Energocom”, cu ajutorul Guvernului, trebuie să poată interveni în situații de criză pe piața gazelor și a energiei electrice”, a spus Spînu.
Până la finele zilei de astăzi, decizia va fi publicată în „Monitorul Oficial”, astfel că plata către „Gazprom” să fie făcută urgent.
„Până la finele zilei, trebuie să ne asigurăm că s-a plătit pentru consumul de gaze pentru lunile octombrie și noiembrie. Acesta nu e un ajutor de stat clasic. Or, datoria nu dispare. „Termoelectrica” rămâne datoare „Energocom”, iar banii vor fi întorși la bugetul de stat”, a conchis vicepremierul Spînu.
Premiu pentru R. Moldova de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați! Maia Sandu: „Suntem mândri că oamenii R. Moldova au fost recunoscuți pentru solidaritatea și compasiunea arătate în momentul în care am primit sute de mii de ucraineni”
Peste 1 060 de fermieri cărora seceta le-a distrus roada din acest an au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul însumă de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern:
PROTOCOL // Cantonamente sportive comune și atragerea de fonduri europene, cu sprijinul României! Elisabeta Lipă: „Ne asumăm responsabilitatea de a dezvolta și sprijini sportivii din R. Moldova și a le oferi tot suportul necesar”