09:34:20 25.04.2024
Stiri

Vicepremierul Spînu insistă că a NEGOCIAT o „formulă bună” cu „Gazprom”, deși „Moldovagaz” cere o nouă MAJORARE a tarifului. Acesta nu vrea să audă de DEMISIA lui Vadim Ceban și nu vede niciun fel presiuni politice din partea Rusiei

Actualitate 11.01.2022 13:36 Vizualizări2858 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu insistă că a NEGOCIAT o „formulă bună” cu „Gazprom”, deși „Moldovagaz” cere o nouă MAJORARE a tarifului. Acesta nu vrea să audă de DEMISIA lui Vadim Ceban și nu vede niciun fel presiuni politice din partea Rusiei


Vicepremierul Andrei Spînu susține că a negociat, în luna octombrie 2021, un contract foarte bun pentru R. Moldova cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, privind furnizarea de gaze natutale, iar din acest motiv au fost economisite aproximativ șase miliarde de lei sau 330 de milioane de dolari doar pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie. Ce mai mare problemă a R. Moldova nu ar fi contractul și formula de stabilire a prețului la gazele rusești, ci faptul că moldovenii sunt prea săraci, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Spînu, doar în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie au fost făcute economii de 330 de milioane de dolari, în pofida faptului că prețul la gazele livrate de ruși s-a majorat considerabil (cu circa 200 de dolari, până la 647 de dolari în luna ianuarie - n.r.).

„Aceste cifre arată că avem un contract bun de livrare a gazelor, în comparație cu prețurile de pe piață. Un simplu calcul ne arată că în doar în aceste trei luni - noiembrie, decembrie și ianuarie - economiile făcute sunt de 330 de milioane de dolari sau aproximativ șase miliarde de lei. Dacă R. Moldova cumpăra gaze la prețul de piață, atunci trebuia să achite cu șase miliarde de lei mai mult. Dar avem contractul semnat la sfârșitul lunii octombrie”, a subliniat Spînu.

Citește și: VIDEO // SA „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, solicită o nouă MAJORARE a tarifului la gazele naturale livrate consumatorilor din R. Moldova. Cu cât ar putea crește TARIFUL în luna februarie

Oficialul menționează că discuțiile despre renegocierea contractului cu „Gazprom” sunt valabile, dar și condițiile actuale sunt foarte bune.

„Discuțiile despre renegocierea contractului, despre o formulă mai bună, sunt valide. Cu siguranță că noi, Guvernul, cetățenii, ne dorim condiții și mai bune, dar în situația de criză pe care o avem… Noi deja avem o formulă bună comparativ prețul de piață al gazelor. Când vom ajunge să discutăm contractul sau alte înțelegeri pe care le-ar putea avea „Moldovagaz” și „Gazprom”, atunci s-ar putea să venim să discutăm din nou acest subiect. Dar țin să remarc că acest contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost permanent bazat pe niște formule care sunt legate de prețul de piață. Doar că în anii precedenți prețul la gaze era 200 - 300 sau 80 de dolari, iar în decembrie 2021 prețul a ajuns și la 2 800 de dolari. Dacă se aplică prețul de pe piețele europene la contractele vechi, atunci vom avea o situație similară. Noi am avut în anii 2012, 2013, 2014 un preț de achiziție a gazelor de 400 și ceva de dolari. Atunci prețul de pe piață era foarte jos. Noi, în noiembrie-decembrie, am achiziționat gazul cu 450 de dolari, când la bursă prețul era de 2 800 de dolari. Situația este extrem de dificilă pe tot continentul european. Vedeți contractele semnate de alte țări și o să vedeți că situația nu este mai bună decât cea în care ne-am pomenit noi. Problema cea mai mare e că acest preț plătit de noi, care este mult mai mic decât prețul de piață, e în continuare mare raportat la situația economică și veniturile populației. Asta e problema cu care ne confruntăm noi”, a declarat ministrul.

De asemenea, acesta a exclus că Rusia ar vrea să pună pe brânci R. Moldova și i-a luat apărarea directorului „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care anterior era acuzat de sabotaj de către prim-ministra Natalia Gavrilița.

CITIȚI și VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”

„Prețul s-a majorat în baza formulei contractului. Condițiile contractului din octombrie nu au fost schimbate. Nu văd nicio legătură că ar fi vorba de presiuni politice din partea Rusiei. Dacă sunt mulțumit de activitatea lui Vadim Ceban? Eu cred că, în situații de criză, noi trebuie să fim uniți cu toții, să depășim criza, iar apoi să discutăm despre aceste subiecte”.

În aceeași conferință de presă, Andrei Spînu a evitat, repetat, să ofere detalii despre formula prin care se stabilește prețul la gaze livrat de ruși R. Moldova.

„Pai dacă vă spun care e ponderea prețului la petrol și a prețului la gaze de pe bursă, atunci vă spun și formula. Dacă vă spun suma, atunci puteți calcula și procentul, așa am învățat la școală. Eu sunt deschis cu presa, dar aceste informații au fost spuse și nu mai sunt o noutate. Protocolul a fost făcut public. Când se spune că nu există nicio informație, nu este tocmai adevărat. Eu am publicat acel protocol. Contractul nu e semnat de mine. A fost semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom”, deci e un contract comercial. Am promis că voi solicita în cadrul Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz” dacă e posibil să facem public contractul. Anterior am vorbit cu cei de la „Gazprom” și au spus că nu. Consiliul de Observatori va lua decizia dacă va fi publicat contractul sau nu. E un contract comercial. Am solicitat ca ședința să aibă loc săptămâna trecută, dar colegii de la „Gazprom” au cerut ca aceasta să aibă loc pe 17 ianuarie”, a conchis Spînu.

Imediat după conferința susținută de către Andrei Spînu, unii analiști l-au acuzat de minciună pe vicepremier.

„Un pic diferă matematica domnului Spînu de cea pe care am învățat-o noi la școală. Domnul ministru a spus că întreaga creștere a prețului de achiziție se datorează prețurilor înalte pe piața spot europeană. Am luat cifrele din declarațiile de azi ale domnului ministru. Așadar, vedem că, în ianuarie, a crescut prețul spot față de decembrie cu 48%, însă prețul de achiziție a urcat cu tocmai 44%. Din relatările presei ruse, știm că prețul de achiziție final constituie 30%. O creștere de 38% ar însemna un impact de plus 11,3% la prețul final. De unde restul 3/4 din scumpire? Ceea ce este cert e că domnul Spînu minte conștient sau inconștient (nici nu știu ce ar fi mai grav) că scumpirea se datorează exclusiv creșterii prețului la piața spot.

Iar dacă e legat de prețul la petrol, atunci asta se știa demult. Dar nici petrolul nu s-a scumpit chiar așa de mult și înțelegem că există elemente în această formulă, pe care nu o cunoaștem și nu putem înțelege de unde aceste scumpiri se iau. Dacă vom compara variația la prețurile din noiembrie și decembrie, e și mai puțin clar. Dar lecția principală de azi pentru mine este că, în loc să lămurească situația, domnul Spînu a încurcat și mai tare ițele și ne-a amăgit că o creștere atât de mare a prețului de achiziție ar putea fi cumva cauzată de scumpirea gazelor pe piața europeană. Eu nu-s nici economist, nici mare expert în energetică, dar matematica învățată în clasa a 5-a mi-i suficientă să înțeleg că ceva nu-i ok”, a scris pe Facebook activistul civic Valeriu Pașa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md