16:20:10 23.05.2024
Stiri

DOC // Kremlinul pregătește un ATAC masiv împotriva R. Moldova, pentru a compromite aderarea la UE și a plasa în funcțiile-cheie persoane DOCILE Moscovei. Șeful SIS a DEZVĂLUIT toți actorii implicați în aceste acțiuni subversive ale Rusiei

Actualitate 05.03.2024 12:21 Vizualizări2023 Autor: Ziarul National
DOC // Kremlinul pregătește un ATAC masiv împotriva R. Moldova, pentru a compromite aderarea la UE și a plasa în funcțiile-cheie persoane DOCILE Moscovei. Șeful SIS a DEZVĂLUIT toți actorii implicați în aceste acțiuni subversive ale Rusiei


Conducerea Federației Ruse și serviciile speciale rusești au elaborat un amplu plan de destabilizare a R. Moldova, cu scopul de a compromite parcursul european al republicii noastre, a plasa în funcții-cheie de la Chișinău politicieni docili, a crea unele crize în mai multe domenii social-politice, dar și a organiza proteste violente. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, a declarat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Musteața, SIS a intrat în posesia mai multor date, care indică asupra unui „nivel fără precedent” al intensității acțiunilor Rusiei în vederea compromiterii procesului de aderare a R. Moldova la UE, deturnarea proceselor democratice și menținerea republicii noastre în sfera sa de influență.

„Prima etapă a început în 2023, atunci când s-a încercat compromiterea alegerilor locale. Acum se încearcă realizarea următoarelor două etape. Rusia intenționează să se amestece în procesele electorale din acest an – alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea R. Moldova în UE. Se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților care vor promova aderarea la UE. A treia etapă, care e planificată pentru 2025, are drept scop preluarea controlului asupra Parlamentului R. Moldova, prin accederea în Legislativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse. Detaliile din posesie indică asupra unor strategii, pentru anii 2024 și 2025, care va include elemente conectate între ele”, a explicat Musteața.

Potrivit șefului serviciului de inteligență, Federația Rusă va susține actorii politici aflați sub controlul direct sau indirect al Kremlinului, repartizați în trei categorii.

„Odată ajunși în Parlament, aceștia urmează să servească intereselor ostile ale Rusiei. Actorii politici deschiși, care se declară pro-Federația Rusă, au legături directe, confirmate cu serviciile speciale rusești, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice. Sunt și actori politici declarați prostataliști. Ei se ascund în spatele unor politici externe neutre, declarând că apără interesul național, neutralitatea și statalitatea. De fapt, scopul lor e să servească intereselor Rusiei. Acești actori ar avea contacte cu exponenți ai Rusiei într-o formă camuflată. Sunt și actori politici conectați la grupurile criminale organizate conduse de cetățeni ai R. Moldova aflați în căutare internațională. Aceștia sunt, la fel, parte a scenariului Rusiei”, a menționat directorul SIS.

De asemenea, Rusia și personajele politice pe care le controlează intenționează să genereze mai multe crize în diferite domenii.

„Ei planifică crize în domeniile economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate și a ordinii publice, inclusiv în UTA Găgăuzia sau stânga Nistrului. Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, deseori concertate și cu un suport propagandistic avansat. Al treilea element al scenariului sunt atacurile informaționale, pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor. Vor fi utilizate pe larg canalele de Telegram și TikTok, tentative de a deschide canale TV de propagandă și plasarea informațiilor false, dar cu impact mediatic major”, spune Musteața.

Fiecare dintre elementele strategiei enunțate are un grup de actori, dar și un set de instrumente ce vor fi utilizate.

„Avem certitudinea că referendumul anunțat pentru integrarea R. Moldova în UE va fi ținta discreditărilor. Se dorește scăderea prezenței la vot sau compromiterea ideii referendumului. Potrivit evaluărilor, partea rusă mizează pe opțiunea de boicot, votul împotrivă sau includerea unei întrebări suplimentare în cadrul referendumului (fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, cere o întrebare despre neutralitate la același referendum - n.r.), care să inducă cetățenii în eroare și să-i manipuleze prin crearea unei asocieri false între integrarea europeană și falsa aderare la alianțe și blocuri militare Deja vedem intensificarea mesajelor false promovate pe mai multe canale, prin care se dă o conotație negativă integrării europene, în asociere cu alte frici prezente în societate”, punctează directorul SIS.

De asemenea, la alegerile prezidențiale din 2024, dar și la cele parlamentare din 2025, Rusia vizează atacarea și subminarea șanselor candidaților proeuropeni, în paralel cu potențarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau cu viziuni antirusești moderate.

„O altă direcție e amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a R. Moldova, în special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTA Găgăuzia. Se va utiliza și potențialul din regiunea transnistreană de acțiuni hibride anti-Chișinău, pe fundalul evocării așa-numitei presiuni economice”, a adăugat sursa citată.

Alexandru Musteața afirmă că acțiunile descrise vor fi realizate de mai mulți actori - politicieni, grupuri de influență, companii informativ-analitice, grupuri separate de cetățeni finanțați clandestin.

„Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice. Acesta are indicația de a provoca radicalizare și violență. Principala sarcină a lui Șor în 2024 este de a compromite rezultatele referendumului privind aderarea R. Moldova la UE. Un alt grup de actori politici are indicația de a promova doctrina statalistă, dar care, în realitate, servește retoricii Rusiei. Structurile date sunt ghidate de serviciile de informații ruse și centre de influențe din administrația președintelui Federației Ruse. Aceste forțe se vor coaliza sub controlul Kremlinului și vor promova mesajul fals, potrivit căruia aderarea R. Moldova la UE ar afecta suveranitatea republicii noastre”, declară Alexandru Musteața.

De asemenea, în primăvara anului 2024 ar urma să se „activizeze” formatorii de opinie cu interese antieuropene ascunse, care vor promova ideea înaintării „unui candidat independent” la prezidențiale, în jurul căruia să se alinieze mai multe forțe de centru-stânga.

„SIS deține date și despre alți actori politici conectați la Federația Rusă, dar care în acest moment se află în competiție și concurență pentru resursele financiare ilegale acordate de Rusia, în vederea realizării acestor acțiuni subversive. Actorii respectivi vor utiliza o serie de tactici și instrumente. Este vorba de manipularea spațiului informațional, prin intermediul rețelelor Telegram, TikTok, Facebook, dar și prin intermediul presei electronice, prin pretinse cercetări pe probleme de interes public. Aici e vorba și despre deschiderea unor noi televiziuni sau achiziționarea unor posturi existente. Se va promova ura la adresa conducerii și instituțiilor R. Moldova, învinuirea autorităților de rusofobie și nerespectarea drepturilor minorităților sau amplificarea urii interetnice și falsa asociere a UE cu războiul”, a enumerat șeful serviciului de inteligență.

Protestele vor reprezenta un alt instrument utilizat pentru slăbirea încrederii în instituțiile democratice.

„Informațiile pe care le deținem atestă perspective de reluare a protestelor începând cu lunile martie - aprilie 2024. Aceste proteste vor avea un substrat prorus accentuat, inclusiv apărarea vectorului proasiatic. Planul lor e să transforme protestele în acțiuni violente, crearea haosului și destabilizărilor în masă, prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntare cu forțele de ordine. Vor fi intensificate acțiunile de întărire a polului de putere în UTA Găgăuzia. Scopul acțiunilor este de a șantaja autoritățile centrale. De asemenea, UTA Găgăuzia urmează să se alinieze la protestele din Chișinău. În același timp, autoritățile din Găgăuzia ar planifica, la fel în martie, să inițieze acțiuni ce ar destabiliza situația de securitate din regiune”, a dezvăluit Musteața.

Nu în ultimul rând, Rusia va încerca să provoace o criză politică la Chișinău, prin cumpărarea unor politicieni, inclusiv deputați: „Se atestă intenții de a provoca și o criză politică la Chișinău, manifestată prin acțiuni de identificare și de corupere a unui șir de politicieni, deputați, consilieri locali, reprezentanți ai partidelor proeuropene, fapt care ar determina dezamăgirea cetățenilor în clasa politică actuală și în integrarea europeană”.

Pentru realizarea acestor planuri, Rusia va pune la bătaie resurse financiare importante, afirmă Musteața.

„Finanțarea ilegală utilizată de Rusia include metode tradiționale – remunerarea ilicită și donații fictive, implementarea unor proiecte sociale, care direct sau indirect cuprind activități politice și electorale. Banii vor fi transportați în numerar din Rusia sau prin intermediul cardurilor bancare emise și alimentate din state terțe. Acești bani sunt utilizați pentru remunerarea membrilor partidelor, asigurarea proceselor operaționale ale formațiunilor politice și coruperea unor candidați sau a alegătorilor. Vor fi plătiți și experții ruși, care sunt ghidați de la nivelul administrației președintelui Federației Ruse, în tandem cu serviciile speciale rusești, să acționeze în favoarea unui sau a unor candidați. Aceștia vor fi plătiți direct de Rusia. Mai e vorba de bani pentru elaborarea de studii, sondaje despre preferințele politice ale cetățenilor, pentru a manipula opinia publică. În același timp, resursele financiare vor fi repartizate și pentru controlul anumitor formațiuni politice și impunerea unor planuri de acțiuni și pași concreți ghidați de Rusia”, a punctat Musteața.

SIS avertizează cetățenii să nu se lase manipulați de acțiunile subversive ale Rusiei și actorilor săi de influență.

„Noi acționăm pentru prevenirea potențialelor crize, eradicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale R. Moldova și menținerea ordinii constituționale. Planurile de destabilizarea a R. Moldova în 2023 au eșuat, iar instituțiile responsabile, SIS, au dejucat tentative de subminare a proceselor democratice. Informațiile respective, cu mai multe detalii operative ce cad sub incidenta secretului de stat, au fost expediate autorităților publice vizate”, a conchis șeful SIS.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md