14:32:30 23.05.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI // Rusia intenționează să provoace o CRIZĂ POLITICĂ de proporții la Chișinău. Mai mulți DEPUTAȚI, aleși locali, dar și politicieni proeuropeni vor fi ademeniți cu MILIOANE de dolari. Kremlinul pregătește un candidat UNIC la prezidențiale

Actualitate 05.03.2024 13:40 Vizualizări1496 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI // Rusia intenționează să provoace o CRIZĂ POLITICĂ de proporții la Chișinău. Mai mulți DEPUTAȚI, aleși locali, dar și politicieni proeuropeni vor fi ademeniți cu MILIOANE de dolari. Kremlinul pregătește un candidat UNIC la prezidențiale


Autoritățile Federației Ruse intenționează să provoace o criză politică de proporții la Chișinău, iar în acest sens vor aloca „resurse financiare importante” pentru cumpărarea deputaților, aleșilor locali, dar și a reprezentanților unor partide proeuropene, a declarat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, în cadrul unui briefing de presă.

SIS susține că a intrat în posesia mai multor date, care indică asupra unui „nivel fără precedent” al intensității acțiunilor Rusiei în vederea compromiterii procesului de aderare a R. Moldova la UE și menținerea republicii noastre în sfera sa de influență.

„Se atestă intenții de a provoca și o criză politică la Chișinău, manifestată prin acțiuni de identificare și de corupere a unui șir de politicieni, deputați, consilieri locali, reprezentanți ai partidelor proeuropene, fapt care ar determina dezamăgirea cetățenilor în clasa politică actuală și în integrarea europeană”, a menționat directorul serviciului de inteligență.

Pentru realizarea acestor planuri, Rusia va pune la bătaie resurse financiare importante.

„Finanțarea ilegală are un rol determinant în aplicarea acestor planuri de către actorii menționați. Finanțarea ilegală utilizată de Rusia include metode tradiționale – remunerarea ilicită și donații fictive, implementarea a diverse proiecte sociale, care direct sau indirect cuprind activități politice și electorale. Banii vor fi transportați în numerar din Rusia sau prin intermediul cardurilor bancare emise și alimentate din state terțe. Acești bani sunt utilizați pentru remunerarea membrilor partidelor, asigurarea proceselor operaționale ale formațiunilor politice și coruperea unor candidați sau alegătorilor. Vor fi plătiți și experții ruși, care sunt ghidați de la nivelul administrației președintelui Federației Ruse, în tandem cu serviciile speciale rusești, să acționeze în favoarea unui sau unor candidați. Aceștia vor fi plătiți direct de Rusia. Mai e vorba de bani pentru elaborarea de studii, sondaje despre preferințele politice ale cetățenilor, pentru a manipula opinia publică. În același timp, resursele financiare vor fi repartizate și pentru controlul anumitor formațiuni politice și impunerea unor planuri de acțiuni și pași concreți ghidați de Rusia”, a punctat Musteața.

Rusia ar avea acum în serviciul său reprezentanți ai partidelor proruse de la Chișinău, dar și ai celor care se declară prostataliste. Mai mult, în R. Moldova sunt unele partide care vor să ajungă la bugetul pus la bătaie de Rusia, pentru a servi intereselor Moscovei.

Citește și: DOC // Kremlinul pregătește un ATAC masiv împotriva R. Moldova, pentru a compromite aderarea la UE și plasarea în funcțiile-cheie a unor persoane DOCILE Moscovei. Șeful SIS a DEZVĂLUIT toți actorii implicați în aceste acțiuni subversive ale Rusiei

„În primăvara anului 2024 se vor activiza formatorii de opinie cu interese antieuropene ascunse, care vor promova ideea înaintării unui candidat independent la prezidențiale, în jurul căruia să se alinieze mai multe forțe de centru-stânga. SIS deține date și despre alți actori politici conectați la Federația Rusă, dar care în acest moment se află în competiție și concurență pentru resursele financiare ilegale acordate de Rusia, în vederea realizării acestor acțiuni subversive”, a adăugat șeful SIS.

Amintim că SIS a prezentat astăzi un raport detaliat privind implicările Federației Ruse în procesele electorale din R. Moldova. Este vorba despre alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană din toamna anului curent, dar și despre alegerile parlamentare din 2025.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md