15:30:29 23.05.2024
Stiri

VIDEO // Noi detalii de la SIS despre IMPLICAREA Federației Ruse în alegerile din R. Moldova

Actualitate 05.03.2024 09:55 Vizualizări970 Autor: Ziarul National
VIDEO // Noi detalii de la SIS despre IMPLICAREA Federației Ruse în alegerile din R. Moldova


Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a intrat în posesia unor date care indică „un nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă”, pentru a destabiliza situația din R. Moldova în preajma alegerilor prezidențiale din toamna curentă.

„Scopul acestora este să compromită aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină R. Moldova în sfera sa de influență”, a menționat Alexandru Musteața.

Citește și: DOC // Rusia a cheltuit peste un MILIARD de lei pentru a DESTABILIZA R. Moldova, inclusiv pentru FRAUDAREA alegerilor. SIS a prezentat DOVEZI privind finanțarea ILEGALĂ a celor 652 de candidați ai Partidului „Șansă” și așteaptă decizia CEC

Potrivit directorului SIS, conducerea Federației Ruse și serviciile speciale rusești au elaborat un amplu plan de destabilizare a R. Moldova, cu scopul de a plasa în funcții-cheie de la Chișinău politicieni docili, a crea unele crize în mai multe domenii social-politice, dar și a organiza proteste violente.

Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, a declarat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate, în cadrul unui briefing de presă.„Pentru a-și atinge obiectivele, forțele ostile mizează pe o strategie ce include trei elemente principale și anume susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse, crearea mai multor crize în mai multe domenii ale vieții socio-politice, atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor. Influențele hibride din partea Federației Ruse au la bază imixtiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, cu implicarea actorilor politici, structurilor asociative/ grupurilor proruse de influență, companiilor informativ-analitice, conectate factorului rus, precum și grupurilor separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe”, a declarat Alexandru Musteața.

Potrivit șefului serviciului de inteligență, principalele instrumente de influență sunt alterarea conținutului în spațiul informațional, implicit prin canalele promotoare de propagandă cum ar fi Telegram și TikTok, precum și protestele utilizate pentru erodarea încrederii în actuala guvernare.

„La fel, se conturează crearea polului regional de putere în UTAG, loial factorului rus, pentru aplicarea pârghiilor de șantaj în raport cu autoritățile centrale ale republicii, Un alt instrument folosit de centrele subversive externe vizează intențiile de a provoca o criză politică, manifestată prin identificarea și coruperea unui șir de persoane publice, reprezentanți ai partidelor proeuropene, fapt care ar determina decepționarea cetățenilor în clasa politică actuală”, a mai dezvăluit șeful SIS.

Alexandru Musteața a îndemnat cetățenii R. Moldova să fie vigilenți, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influența controlați de aceasta.

„Accentuez că planurile de destabilizare a Republicii Moldova din 2023 au eșuat, iar instituțiile, inclusiv SIS, au dejucat tentative de subminare a proceselor democratice. Vom continua să informăm opinia publică despre amenințările străine la adresa Republicii Moldova și să combatem încercările de a împiedica dezvoltarea și vectorul european al țării noastre”, a conchis Alexandru Musteața.

Vedeți AICI mai multe detalii de la conferința de presă a directorului SIS, Alexandru Musteața.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md