12:47:51 22.04.2024
Stiri

VIDEO // Cine ar fi agenții FSB reținuți de procurori, care au construit o adevărată rețea de SPIONAJ pe teritoriul R. Moldova. Unul dintre aceștia a fost văzut la sediul PSRM alături de Dodon și Ion Ceban

Actualitate 10.07.2023 12:12 Vizualizări2157 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cine ar fi agenții FSB reținuți de procurori, care au construit o adevărată rețea de SPIONAJ pe teritoriul R. Moldova. Unul dintre aceștia a fost văzut la sediul PSRM alături de Dodon și Ion Ceban


Organele de drept din R. Moldova au deconspirat și destructurat o rețea de agentură rusească, care era condusă de doi cetățeni ai Federației Ruse. Despre acest lucru a anunțat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață. Șeful serviciului de inteligență a făcut publice doar prenumele celor doi ruși care, timp de trei ani, cu banii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), au construit o adevărată rețea de spionaj, care lucra împotriva R. Moldova. Totuși, la un moment dat, Alexandru Musteață a scăpat și câteva litere din numele „capului” rețelei – Iurii Gu… Potrivit Deschide.md, care face referire la surse, cele două persoane la care s-a referit directorul SIS sunt Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco.

Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE a scris cu referire la surse din cadrul serviciilor speciale că acesta este un „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”), așa cum sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurcenco are 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și „MRSK Centru”.

Citește și: VIDEO // SIS a deconspirat o nouă rețea de SPIONAJ rus în R. Moldova, care ar fi implicată în acțiuni de TRĂDARE de PATRIE: 500 000 de dolari trimise într-un singur an din Rusia pentru rețeaua coordonată de FSB

Cât despre Iurii Gudilin, acesta este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiști în mai multe campanii electorale, inclusiv pentru alegerile locale din 2019, dar și cele prezidențiale din 2020. Igor Dodon și Ion Ceban au fost suprinși alături de Gutilin la sediul PSRM. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul „MRSK Centru”.

Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi „polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în R. Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021.

CITIȚI și DOC // Primarului Ion Ceban nu-i plac titlurile din Ziarul NAȚIONAL: Cerere prealabilă de chemare în judecată la subiectul MAN-ului VIZAT în documentul Departamentului Trezoreriei SUA care sancționează politicieni din R. Moldova și agenți FSB

„Gudilin și Grak au presat membri de frunte ai PSRM să accepte ajutorul și ghidarea lor, promițându-le că vor primi favoruri din partea administrației prezidențiale ruse”, au scris anterior jurnaliștii de la RISE Moldova și Centrului Dossier.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md