19:44:52 13.07.2024
Stiri

DOC // Noi detalii despre AGENTURA Federației Ruse în R. Moldova. SCHEMA prin care erau recrutați cetățenii R. Moldova și cum era finanțată această rețea de spionaj

Actualitate 10.07.2023 13:24 Vizualizări2198 Autor: Ziarul National
DOC // Noi detalii despre AGENTURA Federației Ruse în R. Moldova. SCHEMA prin care erau recrutați cetățenii R. Moldova și cum era finanțată această rețea de spionaj


Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a prezentat noi informații despre rețeaua de spionaj a Serviciului Federal de Securitate (FSB) în R. Moldova, care era coordonată de cetățenii ruși Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco. Mai exact, SIS a prezentat o schemă privind rolurile celor doi ruși, inclusiv canalele de finanțare a rețelei.

În materialele prezentate de SIS apare și un cetățean testat cu poligraful. Ar fi vorba de un cetățean al R. Moldova recrutat de cei doi agenți ruși. Bărbatul ar fi primit sume importante de bani pentru serviciile făcute în interesul Federației Ruse.

„Agentul respectiv a fost recrutat în baza unor remunerări începând cu anul 2021. La etapa actuală, cetățeanul R. Moldova se află în arest și este acuzat de comiterea acțiunilor de trădare de patrie și riscă închisoare de la 12 la 20 de ani. Complementar, pe parcursul urmăririi penale, în privința persoanei acuzate au fost identificate și elemente constitutive ale infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari”, a declarat astăzi directorul SIS, Alexandru Mustață, în cadrul unui briefing de presă.

Citește și: VIDEO // Cine ar fi agenții FSB reținuți de procurori, care au construit o adevărată rețea de SPIONAJ pe teritoriul R. Moldova. Unul dintre aceștia a fost văzut la sediul PSRM alături de Dodon și Ion Ceban

Amintim că SIS și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au încheiat și expediat în instanța de judecată cauza penală inițiată pe elementele constitutive ale infracțiunii „Trădarea de Patrie” (art. 337) și „Spionajul” (art.338) din Codul Penal în privința unui grup de persoane antrenat în organizarea de activități dușmănoase împotriva securității R. Moldova.

În speță, începând cu anul 2020, în interesul FSB, un grup de persoane, format din cetățenii Federației Ruse, Iurie G. și Vadim Y., conducea activități de recrutare a cetățenilor R. Moldova, construind o rețea de agentură pe teritoriul republicii.

Citește și: VIDEO // SIS a deconspirat o nouă rețea de SPIONAJ rus în R. Moldova, care ar fi implicată în acțiuni de TRĂDARE de PATRIE: 500 000 de dolari trimise într-un singur an din Rusia pentru rețeaua coordonată de FSB


Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost orientată spre:

Influențarea proceselor social-politice ale R. Moldova, în interesul Federației Ruse;

Menținerea dependenței R. Moldova față de Federația Rusă;

Realizarea operațiunilor informaționale pentru modelarea opiniei publice.

Timp de doi ani, perioadă în care a fost documentată activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici, au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false. La fel, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente.

De asemenea, a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către R. Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității R. Moldova. În acest sens, unul din agenții recrutați de către Iurie G. și Vadim Y., avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic, conex proiectelor comandate și finanțate de către FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai R. Moldova.

Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferuri prin intermediul criptovalutei și așa numitului sistem „HAVALA” cu implicarea în sistemul de lichefiere a caselor de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în R. Moldova, prin canale tenebre, a fost transferată suma de circa 500 mii dolari SUA, bani utilizați în implementarea activităților ilegale menționate.

Nemijlocit, persoana deferită justiției (aflată în arest) a fost recrutată pe bază de cointeresare materială, începând cu anul 2021. Aceasta era implicată în identificarea canalelor de finanțare și coparticiparea la planificarea și implementarea proiectelor tenebre în interesul Federației Ruse.

La etapa actuală, persoana este acuzată de comiterea infracțiunii prevăzută de art.337 „Trădarea de Patrie”, alin. 1, fiind pasibilă de pedeapsă penală cu închisoare de la 12 până la 20 ani. Complementar, pe parcursul urmării penale, în privința persoanei acuzate au fost identificate elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. 6 „Escrocherie în proporții deosebit de mari”.

Urmărirea penală continuă. În prezent, sub învinuire se află trei persoane cei doi cetățeni ai Federației Ruse, Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, și un cetățean al R. Moldova, care este anunțat în căutare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md