12:59:04 21.07.2024
Stiri

DECIS // Autoritățile INTERZIC deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, cu excepția celor din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău

Actualitate 08.02.2024 09:56 Vizualizări1255 Autor: Ziarul National
DECIS // Autoritățile INTERZIC deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, cu excepția celor din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău


Autoritățile R. Moldova vor interzice deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, cu excepția celor din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, a declarat miercuri seara ministrul Afacerilor Externe (MAE), Mihail Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit lui Popșoi, ar fi bine ca Rusia să țină cont de această decizie și să nu încerce să deschidă secții de votare pe teritoriul controlat de separatiștii de la Tiraspol, așa cum s-a întâmplat până acum.

„Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice. Dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte, atunci acest lucru va fi contraproductiv”, a subliniat Popșoi.

Anterior, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că nu pot fi deschise secții de votare pe un teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale.

„Conform normelor internaționale, noi trebuie să oferim un minim de condiții pentru deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul ambasadelor, astfel ca cetățenii unui stat să poată vota. Dacă mă întrebați de regiunea transnistreană, un teritoriu necontrolat, separatist, acest lucru este ilegal. Acest lucru s-a întâmplat până la noi. Ceea ce s-a întâmplat de fiecare dată era o sfidare, un tupeu… Și până acum a fost ilegal, dar cineva închidea ochii la aceste lucruri. Este ilegal ca aceste secții de votare să fie deschise pe un teritoriu necontrolat, să fie deschise fără acordul autorităților constituționale”, a declarat săptămâna trecută Igor Grosu.

Amintim că alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în perioada 15 - 17 martie 2024. Pentru alegerile legislative în Duma de stat, desfășurate în iulie 2021, Federația Rusă a deschis 30 de secții de votare în R. Moldova, iar cele mai multe dintre acestea, 27 la număr, au fost deschise în raioanele din stânga Nistrului. A fost cel mai mare număr de secții de votare deschise de Rusia în afara granițelor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md