Spirite ÎNCINSE în Parlamentul R. Moldova, după ce Voronin și Batrîncea au refuzat să condamne RĂZBOIUL început de Putin în Ucraina. Grosu l-a numit pe comunist „TATĂL MAFIEI”: „Asta e tot de a rămas din acest pretins GENERAL”
Reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor” (BeCS) refuză cu insistență să dea un calificativ și să condamne războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, iar din această cauză s-au încins astăzi spiritele în Parlamentul R. Moldova.
Spicherul Igor Grosu l-a dojenit pe generalul Vladimir Voronin pentru această lipsă de verticalitate și nu a ezitat să-l numească „tatăl mafiei” din R. Moldova, după ce socialistul Corneliu Furculiță l-a ridicat în slăvi pentru „reușitele” din timpul mandatului de președinte al acestuia.
Scandalul a pornit de la o solicitare făcută de parlamentarul Radu Marian. Acesta a vrut să afle de la reprezentanții BeCS și Partidul „ȘOR” ce cred despre războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.
„Așa cum opoziția a fugit ieri de la ședința Parlamentului, mă adresez astăzi către domniile voastre. Au trecut cinci luni de când a început războiul din Ucraina, dar dvs. nu v-ați expus vizavi de această invazie a Rusiei în țara vecină și față de ocuparea ilegală de teritorii. Vrem să auzim, cetățenii vor să audă, poziția dvs. – dacă susțineți invazia sau o condamnați. Dar să nu pomeniți de statutul de neutralitate al R. Moldova. Este evident că suntem o țară neutră din punct de vedere militar, dar noi nu putem fi neutri din punct de vedere moral. Vreau ca domnii Batrîncea, Voronin, cineva de la Șor să ne spună clar, să știe lumea, dacă susțineți sau condamnați invazia”, s-a adresat Radu Marian reprezentanților opoziției.
Liderul socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că solicitarea lui Marian, care „nu a realizat nimic în viață”, ar fi o provocare.
„Ne-am gândit dacă să răspundem sau nu la anumite provocări și aberații, dar cazul colegului mai tânăr devine unul clinic. Dvs. nu sunteți în postura să dați cuiva lecții, nu aveți realizări în viață. Și mai puține realizări aveți în viața politică. Și nimeni nu va da raportul în fața dvs. Puneți mâna pe carte și regulamentul Parlamentului”, a spus Batrîncea, fără a oferi un răspuns la întrebarea privind invazia Rusiei.
Imediat a intervenit și fostul președinte al R. Moldova, deputatul comunist Vladimir Voronin. „Autorului acestei propuneri eu i-aș solicita să ne spună țările europene care au condamnat această agresiune”, a fost replica liderului comuniștilor.
Pentru că Radu Marian nu a mai putut interveni, replicile la replică nefiind admise în Parlamentul R. Moldova, a ripostat spicherul Igor Grosu.
„De la un bărbat al neamului, pretins general, mă așteptam la o apreciere… Dar mă rog, asta e tot ce a rămas din general”, a spus Igor Grosu.
Socialistul Corneliu Furculiță i-a luat apărarea comunistului.
„Vreau să fac o remarcă la o obiecție adusă unui coleg de partid, de fracțiune, domnului Vladimir Voronin. Trebuie de apreciat ce a făcut omul acesta pe parcursul anilor. A fost unul dintre cei mai buni președinți. Eu o să țin minte și voi trebuie să țineți minte că, până a deveni dumnealui președinte, noi, agenții economici, mergeam pentru hotărârea unor întrebări la așa-numiții „oameni în lege”. Primeam refuzuri și eram trimiși la „hoții în lege”. Vreau să-i aduc mulțumiri, deoarece până acum nu am avut ocazia să o fac, pentru că s-a răfuit cu toți „hoții în lege” și grație dumnealui litigiile, întrebările se hotărau între oamenii legii. De aceea, aveți respect față de unele personalități, care au adus un aport foarte mare pentru consolidarea R. Moldova”, a argumentat Furculiță.
Spicherul Igor Grosu a amintit, în acest context, „bancul” ce era popular în timpul guvernării lui Voronin, potrivit căruia „numai unul muncea în republica aceasta”.
„Sărmanul Oleg (fiul lui Voronin – n.r.), numai el lucra. Haideți să ne amintim ce pleiadă de specimene a adus în politică stimatul coleg. Toți bandiții i-a adus în politică. O să intre în istorie ca tatăl mafiei”, a răspuns Igor Grosu.
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
R. Moldova, ASIGURATĂ cu gaze naturale pentru tot sezonul de încălzire 2024 - 2025. Prețul mediu ponderat de procurare a gazelor a fost de aproximativ 509,15 euro/1 000 m3
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”