Vizita comună a președintelui Senatului și premierului României, SEMNAL puternic pentru R. Moldova. Igor Grosu: „O să vină foarte curând momentul când cele două state ROMÂNEȘTI se vor regăsi în UE”
Vizita comună la Chișinău a noului președinte al Senatului României, Nicolae Ciucă, și noului premier Marcel Ciolacu reprezintă un semnal foarte clar de susținere pentru R. Moldova în procesul de integrare europeană, a declarat astăzi spicherul Igor Grosu, în cadrul unui briefing comun susținut împreună cu fostul prim-ministru de la București.
„Avem onoarea să-l avem astăzi la Chișinăul pe președintele Senatului, Nicolae Ciucă, prietenul nostru. Domnia sa, împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu au ales să facă prima vizită în R. Moldova. Au venit împreună, iar acesta este un gest și un semnal foarte clar de susținere a R. Moldova în parcursul nostru de integrare europeană. Am discutat despre colaborarea noastră parlamentară și nu doar. Președintele Senatului are memoria instituțională a tuturor proiectelor din Guvernul României în calitate de fost premier. Este un avantaj pentru noi că acele proiecte implementate sau în proces de implementare la nivelul Executivului vor avea susținere în cadrul Senatului României”, a precizat Grosu.
Potrivit oficialului de la Chișinău, după ședința comună a celor două parlamente a pornit și un proces de colaborare la nivel comisiilor.
„Astăzi au loc, în paralel, ședințele comune a două comisii – cea pentru drepturile omului și cea a mediului și schimbărilor climatice. După ședința istorică comună a parlamentelor a pornit un proces firesc de colaborare la nivelul comisiilor parlamentare. În cadrul acestor reuniuni ale comisiilor sunt discutate proiecte concrete. Beneficiem de toată experiența pe care o are România în procesul de negociere și aderare la UE. L-am informat pe domnul președinte despre obiectivul nostru din acest an – îndeplinirea celor nouă condiționalități și deschiderea negocierilor de aderare la UE. Aici e importantă asistența Senatului și Camerei Deputaților din România. Dar privim și în perspectiva deciziei de deschidere a negocierilor, atunci când va trebui să intrăm într-un proces și mai amplu - de negociere a celor 33 de capitole. Am stabilit cum vom mobiliza această expertiză mai țintit pe anumite proiecte”, a punctat Igor Grosu.
De asemenea, în cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali au fost trecute în revistă proiectele de infrastructură, dar și cele privind oferirea de noi facilități pentru mediul de afaceri.
„Am reiterat deschiderea pentru investitorii din România. Am trecut în revistă tot ce înseamnă cooperarea în domeniile securității, economie, social, infrastructură etc. Vă mulțumesc pentru tot suportul pe care l-ați acordat și-l acordați în continuare. Sunt sigur că împreună vom realiza lucruri frumoase și o să vină foarte curând momentul când cele două state românești se vor regăsi în UE. Cred că acest lucru se va întâmpla, dacă ținem cont de dinamica lucrurilor în regiune. Peste două zile, vom marca un an de la obținerea de stat candidat la aderare. Acum doi ani, mulți erau sceptici în această privință. Dar cu un efort comun, cu susținerea necondiționată a României, care e cel mai tare avocat al nostru, vom obține acest obiectiv”, a conchis Grosu.
La rândul său, fostul premier al României, Nicolae Ciucă, a menționat că revine de fiecare dată cu drag în R. Moldova și se simte ca acasă.
„Bună ziua, dragi cetățeni ai R. Moldova, dragi cetățeni ai României. Mă bucur că am această oportunitate de a reveni în R. Moldova în prima vizită oficială, după preluarea mandatului de președinte al Senatului României. Am venit împreună cu premierul României, Marcel Ciolacu. Am avut o întâlnire cu președinta Maia Sandu în deschiderea vizitei. Apoi m-am întâlnit cu președintele Igor Grosu. Vreau să subliniez că, prin această vizită, nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate și de asigurare a coerenței sprijinului pe care România în acordă R. Moldova în parcursul de aderare la UE. În ultima perioadă, am fost de mai multe ori la Chișinău și m-am simțit ca acasă”, a declarat Nicolae Ciucă.
În opinia sa, decizia autorităților de la Chișinău de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană va fi benefică, în primul rând, pentru cetățenii R. Moldova.
„Cred că e necesar de explicat pentru toată lumea ce înseamnă integrarea în UE și care sunt beneficiile. România, în calitate de țară cu drepturi depline din 2007, a beneficiat de un sprijin financiar constant de 54 de miliarde de euro. Doar anul trecut, în pofida crizelor suprapuse și succesive, am avut un grad de absorbție de 11 miliarde de euro din fonduri europene. Anual, agricultorii din România beneficiază de un sprijin de aproximativ 2,9 miliarde de euro din fonduri europene. Acestea sunt niște elemente simple, care pot fi înțelese în ceea ce privește apartenența la UE. (...) Sperăm într-o evaluare pozitivă, astfel ca, în decembrie, să existe o decizie la nivelul Consiliului European pentru deschiderea procesului de negocieri. Este absolut necesar ca R. Moldova să beneficieze de această decizie, pentru că reprezintă intrarea pe o coerență a procesului de aderare. Este un vis frumos, care va deveni realitatea foarte curând”, a adăugat președintele Senatului României.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Nicolae Ciucă s-a referit și la importanța apartenenței la NATO: „Sunt elemente de securitate pe care o astfel de organizație o asigură. Astfel, în proximitatea războiului din Ucraina cetățenii au nevoie să se simtă protejați, să știe că există structuri și instrumente prin care se poate asigura siguranța și securitatea deplină, ca viața să meargă înainte, să avem investiții, să avem dezvoltare economică și să avem o viață mai bună”.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică