10:51:39 20.11.2019
 
Stiri

Alegerile locale ar putea fi AMÂNATE după 25 octombrie. Filat: „Suportăm pierderi de 110 MILIOANE de dolari anual”

Politică 09.03.2015 13:52 Vizualizări3735 Autor: Ziarul National
Alegerile locale ar putea fi AMÂNATE după 25 octombrie. Filat: „Suportăm pierderi de 110 MILIOANE de dolari anual”

Autoritățile nu au stabilit, deocamdată, când vor avea loc alegerile locale generale, dar acestea ar putea fi amânate după 25 octombrie curent, atunci când e data-limită, conform prevederilor legale. În cazul în care în Parlament va exista voință politică pentru promovarea și implementarea reformei administrativ-teritoriale, atunci alegerile locale generale ar putea fi amânate.

O declarație în acest sens a fost făcută de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Conform prevederilor legale, alegerile pot avea loc în intervalul 5 iulie – 25 octombrie. Dar dincolo de data alegerilor locale, noi trebuie să răspundem la o întrebare. Mă refer la actuala formă de administrare teritorială, care în opinia mea este una absolut ineficientă. Nu vreau să mă refer doar la aspectul financiar, cu toate că din cauza acestei ineficiențe avem pierderi de 2% din PIB. Un calcul simplu arată că e vorba de 110 milioane de dolari anual. Această sumă reprezintă practic toată asistența venită din partea partenerilor externi pentru suport bugetar și pentru anumite proiecte de infrastructură”, a menționat liberal-democratul.

Potrivit lui Vlad Filat, dacă Parlamentul nu va acționa acum pentru a înfăptui reforma administrativ-teritorială, atunci vom mai pierde 4 ani: „Dincolo de această ineficiență sub aspect financiar, noi avem o problemă gravă la capitolul eficiență administrativă. Asta duce la servicii necalitative, la lipsa capacității administrației locale în a dezvolta proiecte de infrastructură. Aici urmează să avem discuții profesioniste. În cazul în care există această voință politică în Parlament, voință care ar duce la promovarea și implementarea acestei reforme, atunci nu exclud că aceste alegeri pot fi amânate și după data de 25 octombrie”.

Pentru ca această reformă să fie implementată, Filat spune că e nevoie nu doar de votul PLDM și PL. „Dacă vor fi întrunite condițiile necesare și nu doar între PLDM și PL, dar între trei partide, atunci acest lucru se va întâmpla. Dar până atunci, cel puțin la nivel de comportament și la nivel de atitudini, relațiile ar trebui să fie corecte între PLDM-PD-PL. Ușa să nu fie trântită în față”, a conchis liderul fracțiunii liberal-democraților din Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Pastre 10.03.2015 12:28

Oameni buni, oricum reforma administrativ teritoriala trebuieste facuta, cu raioanele astea avem atitea functionari, care trebuie platiti. Aceasta reforma va optimiza lucrul si numarul de functionari. Peste tot avem presedinti, vice, vice-vice, si asa mai departe. Ca sa faci un act ceva tre sa treci prin cabinetele a vrio 10 functionari. Mai bine mai rabdam cu alegerile da sa avem un sistem bine pus la punct si functional din toate punctele de vedere. Si plus la toate in vrio juma de an Chirtoaca va mai face ink vrio citeva boroboate si 100% nu mai devine primar. Tre de gindit strategic si sa nu irosim banii aiurea in tramvai. Vom avea vrio 10 judete, sau cum se vor numi ele, da nu 32 de raioane care is pline de functionari.

Alimer 10.03.2015 12:30

Nu numai drumuri. Se poate de facut f multe lucruri bune. Drumul sarateni-soroca a costat aproximativ 110 milioane. in 4-5 ani toate arterele principale ale tarii pot fi reparate in acelasi mod. Se vede k Filat se gindeste cum e mai bine. Altii vor gasi de ce sa se anine, ei se gindesc cum sasi pastreze fotoliile. In perspectiva aceasta reforma va aduce beneficii tuturor.

slavica 10.03.2015 12:32

Daca pina acum cu toate investitile facute pe tara in toate localitatile milioane si milioane dar situatia oamenilor au ramas la fel atunci problema este in administratia locale si raionale ei trebue mai intii de toate sa rezolve si sa se implice pentru administrarea corecta si ei sunt priimii care vad care este problema ei trebue sa stiie cum sa faca un proiect ei trebue sa cunoasca sa atraga o investitie asta si va duce la dezvoltarea de jos in sus. primarii si o multime de oameni (vechi) care cel putin nu cunosc (wordul) nu mai vorbim de lucru optimal la calculator pentru a usura lucru, ce vorbim noi de dezvoltare. Eu as personal as da jumatate de oameni afara din administratiile locale si de implicat tineretul chiar si in calitate de primari de motivat bine financiar ca sa atraga investi in sate unde cei care eau dat afara sa lucreze la fabrici de producere etc. cu salarii mult mai mari si impozite platite in bugetele locale ale primariilor de unde apoi sa le gestioneze corect.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2019 09:18 Nicolae Negru Misterul demisiei Maiei Sandu sau po...

15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md