04:22:39 12.08.2020
 
Stiri

VIDEO // Octavian Țîcu a făcut totalurile campaniei „SĂPTĂMÂNA MEMORIEI”. Localitățile vizitate și mesajul transmis cetățenilor de către PUN

Actualitate 10.07.2020 14:00 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
VIDEO // Octavian Țîcu a făcut totalurile campaniei „SĂPTĂMÂNA MEMORIEI”. Localitățile vizitate și mesajul transmis cetățenilor de către PUN Facebook


Reprezentanții Partidului Unității Naționale (PUN) au desfășurat în perioada 28 iunie – 6 iulie curent prima ediție a „Săptămânii Memoriei”. Astfel, activiștii PUN, în frunte cu liderul formațiunii Octavian Țîcu, au vizitat mai multe localități ale R. Moldova, pentru a discuta cu oamenii care au avut de pătimit de pe urma a tot ce a însemnat 28 iunie 1940, 22 iunie 1941, 12-13 iunie 1941 și 5-6 iulie 1949.

„Această campanie s-a dorit a fi un eveniment de consemnare unică a mai multor date istorice. În această ambianță de incoerență politică și lipsă de fermitate în menținerea atitudinii față de memoria istorică, PUN a inițiat acest proiect pentru a așeza lucrurile într-o albie de normalitate. Noi ne-am dorit și am reușit în această săptămână să avem o implicarea a cetățenilor, care ne-au povestit istoriile lor legate de aceste evenimente. Aceste descinderi în localitățile din R. Moldova ne-au făcut să avem opt zile indite. Asta ne încurajează să insistăm în continuare pe acest aspect legat de cultura noastră istorică, care este fundamentul principal al culturii politice pe care îl avem în R. Moldova”, a precizat Octavian Țîcu.

Astfel, pe perioada campaniei, a subliniat Țîcu, au fost vizitate 15 localități: Chișinău; Bălți; Țiganca (Cantemir); Sociteni (Ialoveni); Nemțeni (Hâncești); Cosăuți (Soroca); Vărvăreuca (Florești); Avdarma (Găgăuzia); Micleușeni (Strășeni); Călărași, Orhei; Tabăra (Orhei); Mingir (Hâncești); Cania (Cantemir); Prepelița (Sângerei).

Totodată, au fost organizat flashmob-ul „Noi Nu Uităm – 80 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei (28 iunie 1940 – 28 iunie 2020)” în 28 de localități din R. Moldova și din Europa.

Țîcu s-a referit și la personalități remarcabile ale „Săptămânii Memoriei”: Filip Iepure – inițiatorul și fondatorul Troiței de la Cosăuți și a monumentului grănicerului român de la Cosăuți; Victor Țîbrigan – fondatorul muzeului de la Vărvăreuca și a monumentului militarilor români, instalate în casa și ograda sa; Iacob Lupanciuc – fondatorul și organizatorul Complexului Memorialistic de la Mingir.

Cștigătorii concursului „Săptămâna Memoriei” au devenit Anastasia Balmuș (Cimișlia) - pentru seria de publicații în cadrul Campaniei Săptămâna Memoriei, despre propria familie și istoria Feodosiei Bulăţel (Oboroceanu) din satul Selemet, Cimișlia, deportată în anul 1949;

Oleg Chiseliov (Chișinău) – pentru istoria dnei Vera Bejenaru (Grossu), născută în comuna Brânzeni, județul Bălți (în prezent raionul Edineț), deportată împreună cu familia în anul 1941; Biblioteca Publică din satul Hagimus (Căușeni) - pentru implicare activă și promovarea campaniei „Săptămâna Memoriei”. Pentru prezentarea istoriei privind deportările din satul Hagimus, inclusiv pozele din dosarul Mariei Romanenco, deportată în anul 1949.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md