Nicolae Negru, despre sesizarea depusă la CC de către liderul PUN: „Octavian Țîcu și-a asumat o misiune complicată. Este evident că ALIANȚA Dodon-Șor-Plahotniuc a votat starea de urgență pentru a amâna dizolvarea Parlamentului, dar...”
Curtea Constituțională (CC) ar putea constata unele abateri de la legislație în ceea ce privește instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM-Partidul „ȘOR”, însă sunt șanse minime ca decizia să fie anulată până la 30 mai. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, după ce liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a contestat la Înalta Curte hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență pentru 60 de zile.
„Octavian Țîcu și-a asumat o misiune complicată. El atacă pe două direcții: pe cea a procedurilor, pe care le consideră încălcate, și pe cea a conținutului, considerând că restricțiile stabilite de Parlament nu corespund gradului de necesitate în cazul unei stări de urgență, adică există o diferență între formă și conținut. Nu exclud ca CC să constate că există unele abateri de la procedurile stabilite de legislație în ce privește instituirea stării de urgență, dar accentul se va pune, credem noi, pe necesitatea acesteia. Când mor oameni, procedurile contează mai puțin”, a menționat Nicolae Negru.
Editorialistul nostru a precizat că lui Octavian Țîcu îi va fi complicat să demonstreze că nu era nevoie de instituit starea de urgență.
„Lui Țîcu îi va fi imposibil să demonstreze că starea de urgență nu era necesară, deoarece aceasta fusese recomandată ceva mai înainte de Consiliul Suprem de Securitate. Rămâne să-i convingă pe magistrați că restricțiile nu sunt conforme stării de urgență, ceea ce iarăși nu va fi simplu, căci e vorba despre un punct de vedere subiectiv, strictețea măsurilor e la latitudinea Comisiei pentru Situații Excepționale”.
În același timp, Nicolae Negru spune că este evident că majoritatea parlamentară încearcă să tragă de timp și să amâne cât mai mult dizolvarea Parlamentului.
„Este evident pentru toată lumea că alianța Dodon-Șor-Plahotniuc a votat starea de urgență pentru a amâna dizolvarea Parlamentului, dar dacă ea (alianța) va veni cu cifre care atestă creșterea numărului de infectări sau morți în perioada respectivă, înclin să cred că magistrații nu vor anula decizia majorității deputaților”, a conchis sursa citată.
O replică dată, peste timp, istoricilor ruși: Cartea „Basarabia: dăinuire românească prin istorie și limbă” a dr. habil. Ion Eremia, lansată la Universitatea din Oradea
Președinta R. Moldova se va adresa, în PREMIERĂ, Consiliului NATO, la Bruxelles. Mark Rutte: „Puteți fi siguri că R. Moldova este foarte mult prezentă pe radarul nostru NATO”
Veste bună pentru români, inclusiv pentru cei din R. Moldova: Austria anunţă că este de acord cu aderarea deplină a Bulgariei şi României la Schengen