06:59:22 19.05.2024
Stiri

Moldova Business Week 2022 // O treime dintre impozitele achitate în bugetul de stat revine întreprinderilor cu capital străin. Marin Ciobanu: „Este imperativ să protejăm investitorii străini din R. Moldova, de altfel riscăm să-i pierdem”

Actualitate 15.09.2022 14:32 Vizualizări1301 Autor: Ziarul National
Moldova Business Week 2022 // O treime dintre impozitele achitate în bugetul de stat revine întreprinderilor cu capital străin. Marin Ciobanu: „Este imperativ să protejăm investitorii străini din R. Moldova, de altfel riscăm să-i pierdem”


R. Moldova a ratat oportunitatea de a avea locuri de muncă bine plătite și investiții importante de-al lungul ultimilor 30 de ani din cauza corupției, a recunoscut astăzi, în deschiderea Forumului „Business Week 2022”, Marin Ciobanu, directorul Agenției de Investiții.

Astăzi, cota întreprinderilor cu capital străin este de numai 7,5% în R. Moldova, iar statul ar urma să întreprindă măsuri pentru a atrage mai mulți investitori în republică.

„Deși cota întreprinderilor cu capital străin este de numai 7,5%, acestea au o contribuție semnificativă în formarea bugetului – 30% din toate impozitele acumulate la buget. Angajații companiilor cu investiții străine directe primesc salarii în medie de două ori mai mari comparativ cu cele oferite de companiile locale. Este imperativ să susținem și să protejăm investitorii din R. Moldova, de altfel riscăm să-i pierdem”, a declarat Marin Ciobanu.

Directorul Agenției de Investiții a adăugat că statutul de țară-candidată pentru aderare la UE oferă „oportunități colosale” pentru economia națională.

„Războiul în țara vecină, creșterea prețurilor la resursele energetice, epidemia de coronavirus au provocat amenințări serioase asupra mai multor economii naționale, iar declanșarea unei crize economice mondiale este practic inevitabilă. Perturbarea și întreruperea unor lanțuri de aprovizionare globală reprezintă un impact major asupra sectorului industrial și logistic. Țările care vor fi mai competitive și vor oferi un mediu de afaceri mai atractiv, stimulente fiscale suplimentare, vor putea beneficia de pe urma investițiilor”, a punctat aceeași sursă.

Marin Ciobanu a mulțumit participanților la forumul deschis de prim-ministra Natalia Gavrilița, Prințul Radu al României, Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Kent Logsdon, Ambasadorul SUA la Chișinău, și Francis Fukuyama de la Universitatea Stanford, în mod special „fraților de peste Prut, reprezentați aici de o delegație numeroasă, pentru sprijinul politic constant, dar și pentru angajamentul lor profund de a realiza investiții în R. Moldova”.

Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat la eveniment că, deși R. Moldova se confruntă cu mai multe crize, autoritățile sunt decise să ofere condiții mai competitive pentru mediul de afaceri și de investiții.

„În ultimii doi ani am reușit să atragem mai multe proiecte investiționale din țări precum Belgia, Olanda, Turcia, SUA, Germania, Lituania și Marea Britanie. Domenii ca tehnologiile informaționale și comunicațiile, serviciile externalizate pentru business, cercetarea și dezvoltarea, producția de electronice și de energie regenerabilă devin foarte atractive pentru investitori. Iar R. Moldova, la rândul său, depune eforturi pentru a simplifica activitatea lor în republică și a reduce la maximum costurile afacerilor și accesul la infrastructura necesară. Fiind un stat mic, conștientizăm că, pentru a fi atractivă din punct de vedere investițional, un factor-cheie este cadrul de reglementare și fiscal facil și predictibil. Vă promit că vom tinde să oferim condiții mai competitive pentru business și mai puțin împovărătoare decât alte țări din regiune”, a declarat Natalia Gavrilița.

Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, a afirmat, la rândul său, că Uniunea Europeană va rămâne partenerul-cheie pentru republica noastră.

„UE a sprijinit R. Moldova pentru a gestiona și face față crizei refugiaților. Am oferit sprijin afacerilor locale prin facilitarea tranzitului pe teritoriul UE și prin liberalizarea în continuare a serviciilor de transport. R. Moldova beneficiază de acces sporit pe piață pentru produsul său agricol. Aproximativ două treimi din exporturile voastre au mers pe piețele UE anul trecut și datele de anul acesta arată tendințe similare. Oportunitatile oferite de Uniunea Europeană sunt clar cea mai bună cale pentru ca afacerile să iasă din criza generată de pandemie, de război și de creșterea prețurilor la energie. Și poate că este și calea de a scăpa de piețele mai puțin previzibile. Ne bucurăm să vedem că investitorii UE sunt prezenți în majoritatea zonelor economice ale R. Moldova. Pentru ca această tendință să continue și pentru ca R. Moldova să beneficieze de mai multe investiții străine, sunt importante climatul de afaceri, predictibilitatea și stabilitatea, precum și statul de drept. Și da, trebuie să învingi flagelul corupției atât în beneficiul cetățenilor tăi, pentru afaceri, pentru țară, cât și pentru viitorul ei european”, a afirmat oficialul UE.

Menționăm că „Moldova Business Week 2022” are loc în zilele de 15 și 16 septembrie la Chișinău și reunește oficiali europeni și guvernamentali, investitori, precum și reprezentanți ai comunității de afaceri locale. Discuțiile vor viza potențialul investițional al Republicii Moldova, inclusiv oportunitățile și strategiile de investiții.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md