06:43:16 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Festivalul Tradițiilor Românești și-a deschis larg porțile la Grădina Botanică din Chișinău. Adrian Dupu: „Ne vom bucura de toate lucrurile care ne UNESC”. Intrarea la festival este GRATUITĂ

Actualitate 17.05.2024 17:53 Vizualizări1936 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Festivalul Tradițiilor Românești și-a deschis larg porțile la Grădina Botanică din Chișinău. Adrian Dupu: „Ne vom bucura de toate lucrurile care ne UNESC”. Intrarea la festival este GRATUITĂ


Cea de-a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești a fost inaugurată vineri, 17 mai, la Grădina Botanică din municipiul Chișinău. Evenimentul, organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM), a fost deschis de secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, și ministrul Culturii R. Moldova, Sergiu Prodan.

„Mi-am dorit să fiu din nou aici și să ne aducem aminte, să ne reconectăm la trecutul nostru, la felul în care trăiau bunicii, strămoșii noștri. Putem să petrecem împreună timp de calitate, bucurându-ne de toate lucrurile pe care ne unesc. (...) Sunt sigur că acest festival al tradițiilor va deveni o tradițiepe scena evenimentelor culturale din R. Moldova”, a declarat Adrian Dupu la festivitatea de inaugurare a festivalului.

La rândul său, Cristina-Leon Țurcanu a remarcat faptul că „tradițiile sunt cel mai bun ambasador”: „Mă bucur că suntem împreună aici, că putem admira artiști de pe ambele maluri ale Prutului, care ne vor învăța să apreciem din nou tradițiile și obiceiurile. Să ne bucurăm de tot ce putem vedea aici”.

În opinia ministrului Culturii, Sergiu Prodan, tradițiile ne-au dat posibilitatea „să renaștem” în momentele de cotitură.

„Au trecut imperii, au trecut războaie mondiale, dar tradițiile ne-au dat posibilitate să renaștem de fiecare dată. Este de datoria noastră să înțelegem în ce constă contribuția noastră astăzi, pentru a promova mai departe tradițiile noastre populare”, a punctat ministrul Prodan.

CITIȚI și PROGRAM // Festivalul Tradițiilor Românești: Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, concert gratuit, vineri, la Grădina Botanică

Ulterior, oficialii, dar și publicul venit în Grădina Botanică au trecut pe la standurile celor peste 30 de meșteșugari din cele nouă regiuni istorice ale României, care și-au expus creațiile și și-au arătat măiestria alături de alți nouă artiști populari din R. Moldova.

Publicul are posibilitatea să interacționeze cu aceștia timp de trei zile, în perioada 17-19 mai, pentru a descoperi meșteșugul încondeierii ouălor, al pictării icoanelor, țesutului, olăritului și multe altele.

Artiștii au sosit la Chișinău din Maramureș, Moldova, Crișana, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea și Bucovina.

Începând cu ora 19.00, pe scenă vor urca artiști din România: vineri, 17 mai - Ovidiu Lipan Țăndărică și Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, sâmbătă, 18 mai – Robin & The Backstabbers și Domino, iar duminică, 19 mai – Direcția 5.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 686 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md