08:07:46 19.06.2024
Stiri

​Discuții Serebrian-Ignatiev: Chișinăul îi cere Tiraspolului să permită fermierilor de la Dubăsari să-și prelucreze terenurile, să nu mai trimită citații pentru evidența militară elevilor și să elibereze toți cetățenii deținuți ilegal în Transnistria

Actualitate 17.05.2024 15:15 Vizualizări1839 Autor: Ziarul National
​Discuții Serebrian-Ignatiev: Chișinăul îi cere Tiraspolului să permită fermierilor de la Dubăsari să-și prelucreze terenurile, să nu mai trimită citații pentru evidența militară elevilor și să elibereze toți cetățenii deținuți ilegal în Transnistria


Serebrian îl acuză pe Ignatiev că politizează subiectului plăților vamale și ecologice: „Aceste cerințe sunt valabile în mod uniform și nediscriminatoriu pentru toți agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului”

Problemele cu care se confruntă fermierii ce dețin terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița - Tiraspol și cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului au fost evidențiate vineri, 17 mai, de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la întrevederea avută cu așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, la sediul OSCE de la Tighina.

Reprezentantul politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului a solicitat anularea de către Tiraspol a „deciziilor abuzive” privind impunerea ilegală de taxe și de restricții ce fac dificilă desfășurarea lucrărilor agricole, recoltarea roadei, depozitarea și transportarea fără impedimente a produselor agricole, a materialului semincer și a echipamentelor necesare către/dinspre loturile de pământ, amplasate după traseul Râbnița - Tiraspol.

CITIȚI și COMPENSAȚII // Două milioane de lei pentru fermierii de la Dubăsari, care suportă pierderi din cauza taxelor ilegale impuse de regimul de la Tiraspol

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare (BPR), Oleg Serebrian a cerut returnarea către cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană a clădirilor proprii, adecvate procesului educațional, reducerea tarifelor la utilități la nivelul anului 2023, precum și renunțarea la procesări neautorizate de date cu caracter personal și la practica de remitere a citațiilor pentru evidența militară a elevilor.

În cadrul întrevederii, negociatorul din partea Chișinăului a salutat punerea în libertate, pe 16 mai, a lui Victor Pleșcanov, „ținut sub strajă la Tiraspol pe nedrept timp de aproape 2 ani pentru exprimarea propriei poziții față de războiul din Ucraina” și a cerut eliberarea necondiționată a celorlalți cetățeni ai R. Moldova încarcerați ilegal de către regimul de la Tiraspol - M. Ermurachi, Al. Dimov, Vl. Dudnic, S. Menzarari etc.

Oleg Serebrian l-a acuzat pe Vitalie Ignatiev că politizează subiectului plăților vamale și ecologice stabilite în noua legislație a Republicii Moldova racordată la standardele Uniunii Europene. „S-a reamintit că aceste cerințe sunt valabile în mod uniform și nediscriminatoriu pentru toți agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care desfășoară activități licențiate, în baza actelor permisive și cu efectuarea operațiunilor comerciale prin punctele de control vamal ale Republicii Moldova”, cităm din comunicatul BPR.

Referitor la pretențiile Tiraspolului privind procedura importurilor și exporturilor medicamentelor, echipamentelor radiologice, altor bunuri industriale și cu destinație strategică, vicepremierul Serebrian a repetat că autorizarea, vămuirea și emiterea deciziilor pentru categoriile respective de mărfuri „este asigurată în condiții egale pentru toate companiile de pe ambele maluri ale Nistrului, conform rigorilor cadrului normativ, cu asigurarea standardelor de securitate și de calitate aprobate”.

Un alt subiect pus în discuție de către cei doi negociatori a vizat înmatricularea cu plăci de model neutru a mijloacelor de transport necomerciale din regiune la subdiviziunile din orașele Tiraspol și Râbnița, fiind evidențiat faptul că acest mecanism este aplicabil în limitele stabilite de legislația Republicii Moldova și de Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 8 noiembrie 1968.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md