06:07:29 17.06.2024
Stiri

FORUM // Cadre didactice din R. Moldova și România caută, la Chișinău, soluții pentru consolidarea parteneriatelor educaționale între instituțiile de învățământ de pe ambele maluri ale Prutului

Actualitate 17.05.2024 17:21 Vizualizări2249 Autor: Ziarul National
FORUM // Cadre didactice din R. Moldova și România caută, la Chișinău, soluții pentru consolidarea parteneriatelor educaționale între instituțiile de învățământ de pe ambele maluri ale Prutului USM


Peste 250 de cadre didactice de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit vineri la Chișinău pentru a discuta despre oportunitatea consolidării legăturilor între sistemele educaționale din România și R. Moldova, prin valorificarea conținuturilor din programele școlare, a personalităților din domeniu, implicând acțiuni de conștientizare a apartenenței la identitatea românească.

Discuțiile au loc în cadrul celei de-a IV-a ediții a Forumului Educației România – Republica Moldova, cu tema „Profesorul față în față cu provocările diversității în educație”, găzduite timp de două zile de către Universitatea de Stat din Moldova (USM). Pe lângă profesorii din R. Moldova și România, la eveniment participă și cadre didactice din Ucraina, Serbia și Ungaria.

Forumul include 15 ateliere și o dezbatere, desfășurate pe 17 și 18 mai.

Rectorul USM, Igor Șarov, a declarat, la deschiderea evenimentului, că forumul reprezintă o platformă strategică pentru reprezentanții din domeniul educației din România și Republica Moldova, care pot discuta despre provocările și oportunitățile oferite de ecosistemul educațional în era digitalizată și stabili noi parteneriate frumoase.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a ținut să informeze audiența că instituția pe care o reprezintă susține financiar în acest an 33 de proiecte în domeniul educației, pentru că „nu vedem niciun viitor nici pentru România, nici pentru R. Moldova fără o societate educată”.

În cadrul Forumului Educației România – Republica Moldova vor fi identificate, pe parcursul celor două zile, posibilități de consolidare a parteneriatelor educaționale între instituțiile de învățământ superior și general din România și Republica Moldova. Totodată, cadrele didactice din ambele state românești vor fi antrenate în evenimente tematice, în discuții dirijate și dezbateri cu referire la aspectele digitalizării și utilizarea acestor instrumente în procesul educațional.De asemenea, vor fi elaborate materiale și publicații pentru a sensibiliza conceptorii de curriculum ai unei transformări curriculare comune, luând în considerare competențele secolului al XXI-lea și cerințele unei societăți digitalizate, cadrele didactice și elevii urmând a fi instruiți și pregătiți pentru a utiliza mai eficient instrumentele digitale în procesul educațional, precum și în elaborarea produselor digitale și prezentarea lor.

La inaugurare au participat dr. prof.univ., Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova; prof. univ., Liviu Gheorghe Maha, Rectorul Universității Al. I. Cuza din Iași; Valentina Olaru, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării; Adrian Dupu, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova; Virgil Pîslariuc, Vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media; Daniel Funeriu, ex-ministru român al Educației; Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău. Evenimentul a fost moderat de către Mariana Marin, președinta Asociației Profesorilor AGIROMD.

Evenimentul, inaugurat astăzi de dr. prof.univ., Igor Șarov, rectorul USM, prof. univ., Liviu Gheorghe Maha, rectorul Universității Al. I. Cuza din Iași, Valentina Olaru, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Adrian Dupu, secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Virgil Pîslariuc, vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media; Daniel Funeriu, ex-ministru român al Educației, și Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, este organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, Filiala din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alexandru Iona Cuza” din Iași, Asociația Română de Literație, cu susținerea financiară a Departamentului pentru relația cu Republica Moldova al Guvernului României.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 681 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md