20:16:06 28.05.2023
Stiri

Zinaida Greceanîi, ultima TENTATIVĂ pentru a AMÂNA DIZOLVAREA actualului Parlament. Spicherul a trimis un DEMERS la Curtea Constituțională

Actualitate 09.04.2021 12:39 Vizualizări4350 Autor: Ziarul National
Zinaida Greceanîi, ultima TENTATIVĂ pentru a AMÂNA DIZOLVAREA actualului Parlament. Spicherul a trimis un DEMERS la Curtea Constituțională


Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a adresat, astăzi, Curții Constituționale a R. Moldova un demers prin care solicită interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

„Democrația și regimul democratic se caracterizează prin anumite trăsături esențiale, iar fundamentul acesteia este pluralismul politic și principiul majorității. În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția președintelui R. Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin Sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. „În contextul enunțat, dat fiind impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituționale, marcată prestigios de lipsa emoțiilor politice, consider eminamente necesar și vă solicit respectuos interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința subiectului relatat în Sesizarea nr.71 f/2021”, se arată în scrisoarea semnată de Zinaida Greceanîi.

CITIȚI și DOC // Socialiștii se GRĂBESC: Solicită CSM-ului să numească un judecător la Curtea Constituțională înainte ca instituția să tranșeze chestiunea dizolvării Parlamentului

Șefa Parlamentului a remarcat faptul că, în situații reprobabile, R. Moldova a apelat la înalta expertiză a Comisiei pentru obținerea avizelor amicus curiae asupra unor chestiuni de drept constituțional comparat și internațional.

„Exprim apelul spre edificarea unui stat de drept, în spiritul unui proces, a unei opere comune a autorităților publice centrale, a puterii locale autonome și a fiecărui cetățean în parte. Or, numai prin manifestarea unei voințe adevărate de a trăi într-un stat de drept acesta va exista și va putea fi considerat ca atare”, se mai arată în demersul spicherului.

Amintim că, pe 29 martie curent, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Înalta Curte va examina sesizarea pe 15 aprilie curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md