22:56:19 17.06.2024
Stiri

Liderul PSRM cheamă opoziția la DIALOG, după ce Procuratura Generală a fost sesizată în legătură cu „uzurparea puterii în stat de către grupul criminal organizat și conduse de cetățeanul Igor Dodon”

Actualitate 26.04.2021 09:17 Vizualizări4082 Autor: Ziarul National
Liderul PSRM cheamă opoziția la DIALOG, după ce Procuratura Generală a fost sesizată în legătură cu „uzurparea puterii în stat de către grupul criminal organizat și conduse de cetățeanul Igor Dodon”


Fostul președinte și lider al socialiștilor, Igor Dodon, chemă opoziția la dialog, după ce partenerii de dezvoltare ai R. Moldova au atras atenția asupra abuzurilor comise de majoritatea PSRM-ȘOR în ceea ce privește Curtea Constituțională.

Dodon, care a fost denunțat la Procuratura Generală de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), propune, pe Telegram, cinci acțiuni pentru depășirea crizei politice:

1. Inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială.

2. Stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.

3. Adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri.

4. Elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor.

Citește și: Deciziile adoptate astăzi de către Parlament, prin care Manole a fost înlocuită cu Lupașcu, ATACATE la Curtea Constituțională: „O încercare de LOVITURĂ de STAT din partea regimului Dodon-Șor-Plahotniuc”

5. Crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.

Citește și: DOC // Procuratura Generală ar putea porni un DOSAR PENAL privind „uzurparea puterii în stat de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon”. Întâlnirea SECRETĂ unde s-ar fi pus la cale planul

Potrivit lui Dodon, instituțiile statului se află azi într-un „impas foarte serios”, care creează premise „periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile” pentru societate și pentru republică.

„Azi clasa politică are nevoie de un dialog responsabil. Iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm să își asume toate consecințele”, a conchis Dodon.

De menționat că UE, SUA, Germania, Franța, România dezaprobă și critică dur decizia majorității PSRM-ȘOR de a o revoca pe Domnica Manole de la Curtea Constituțională, decizie suspendată, cineri-seară, de către Înalta Curte. Acțiunile din Parlamentul de la Chișinău au fost taxate și de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consilului European, Charles Michel etc.

„Actiunile de astazi ale Parlamentului împotriva Constituției Republicii Moldova constituie un atac flagrant împotriva independenței justiției. Chemăm toți actorii politici să respecte pe deplin Constituția și Supremația Legii”, a scris Michel pe Twitter.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md