Zinaida Greceanîi ar putea ajunge la PUȘCĂRIE în dosarul finanțării ilegale a PSRM. Socialista a fost citată la Procuratura Anticorupție
Fostul președinte al Parlamentului și ex-lider al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a fost audiată ieri la Procuratura Anticorupție, susțin sursele Deschide.MD.
Parlamentara ar fi fost vizată în dosarul penal pornit pe numele fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, acuzat de luare de mită și finanțare ilegală a partidului din partea unei organizații criminale.
Mai exact, Greceanîi ar urma să fie recunoscută în calitate de bănuit și asta pentru că fostul spicher deținea funcția de președinte al PSRM în 2019, când Dodon și Plahotniuc discutau subiectul privind finanțarea formațiunii din surse obscure.
Amintim că lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari.
Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii.
CITIȚI și PUFUȘOR PE BOTIȘOR // Greceanîi, BEM?
Suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și personal lui Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM - PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a portofoliilor ministerelor în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspundere penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care se aflau în gestionarea organelor de drept din Federația Rusă.
De menționat că în gestionarea Procuraturii Anticorupție rămân în investigare, la etapa de urmărire penală, alte trei episoade privind învinuirea lui Igor Dodon de săvârșire a infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”
Un expert în securitate ironizează pe seama logicii lui Putin, care anticipează o escaladare a războiului, dacă Rusia va fi atacată cu rachete occidentale: Ucrainenii atacă din 2022, cu rachete britanice, regiunile ocupate, declarate „pământ rusesc”
România și alte state care au relații bilaterale cu R. Moldova ar putea apăra statul nostru, dacă ar fi amenințat militar, spune Mircea Geoană: „R. Moldova nu este amenințată de niciun risc de natură militară în acest moment”