23:51:54 14.06.2024
Stiri

Dodon s-a SPERIAT și bate în RETRAGERE? Acesta o cheamă pe Maia Sandu la DIALOG. Socialistul i-a ADMONESTAT pe Hogan și Michalko de la Moscova: „Dacă nu vă place decizia, mergeți în JUDECATĂ. Domnica Manole este coruptă”

Actualitate 23.04.2021 21:29 Vizualizări8118 Autor: Ziarul National
Dodon s-a SPERIAT și bate în RETRAGERE? Acesta o cheamă pe Maia Sandu la DIALOG. Socialistul i-a ADMONESTAT pe Hogan și Michalko de la Moscova: „Dacă nu vă place decizia, mergeți în JUDECATĂ. Domnica Manole este coruptă”


Socialistul Igor Dodon pare speriat de impactul provocat de deciziile luate astăzi de majoritatea PSRM-ȘOR care a anulat hotărârea din 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC), și a numit un nou membru al Înaltei Curți. Liderul PSRM consideră că această situație poate fi depășită prin dialog.

„Astăzi au fost aprobate trei hotărâri. În primul rând, a fost aprobată Declarația privind uzurparea puterii în stat de CC. Vreau să fac o remarcă: o astfel de hotărâre a fost votată în luna iunie 2019 de către deputații din același Parlament. Doar că atunci au votat Dodon, Maia Sandu și Năstase. Oameni buni, care e diferența dintre 2019 și 2021? Am văzut și declarațiile unor ambasadori. Stimați parteneri de dezvoltare, asta înseamnă duble standarde. Sunt ferm convins că, dacă o astfel de hotărâre era aprobată de Maia Sandu cu Dodon, atunci aveți să bateți din palme, așa cum ați bătut în 2019”, a spus Dodon într-un live pe Facebook de la Moscova.

Totodată, Dodon a încercat să justifice decizia prin care președinta CC, Domnica Manole, a fost revocată din funcție, chiar dacă deputații socialiști au votat pentru numirea acesteia în funcția de judecător constituțional în 2019.

"A fost anulată decizia din 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de membru al CC. În 2019, doamna Manole nu a trecut concursul nici la Guvern, nici la Parlament și nici la Consiliul Superior al Magistraturii. De peste tot a fost exclusă din concurs pentru că, în opinia Maiei Sandu, Domnica Manole este o persoană coruptă. Așa a spus Olesea Stamate, fosta ministră a Justiției. Sunt scrisorile semnate de ea... Parlamentul a rezolvat o problemă creată în 2019.

Este legal sau nu? Este procedura juridică. Puteți contesta această hotărâre. Parlamentul poate să aprobe hotărâri pe care le consideră necesare. Hotărâri politice, dacă doriți. Dacă nu îi plac cuiva aceste hotărâri, atunci să le atace conform procedurii. Am văzut că au început să strige Hogan, Michalko și alții. Stimați parteneri, noi ne-am condus după exemplu lui Zelenski, pe care voi îl aplaudați. El a demis președintele Curții Constituționale din Ucraina. Toți au tăcut atunci. Eu nu am văzut declarații făcute la acest subiect de ambasadorii SUA și UE de la Kiev. Acum de ce v-ați amintit de statul de drept? Dacă cuiva nu place decizia, atunci mergeți în judecată”, a precizat Dodon.

Socialistul a luat în derâdere protestul de astăzi din fața CC.

„A fost numit un nou judecător și aici s-a început cea mai mare panică. Pe toți „oamenii buni” i-au chemat la CC. Din toți „oamenii buni” din țară, așa cum le spune Maia Sandu, au ieșit numai 80, cu tot cu poliție și SIS. Voi credeți că noi putem, eu pot să permit să se intre în clădirile de stat? Maia Sandu a dat indicații și a pus Serviciul Pază și Protecție de Stat (SPPS), i-a scos pe toți la arme… Le-a dat câte un pistol și câte o armă automată ca să fie gata că va trebui de luptat cu MAI. A chemat armata la Consiliul Suprem de Securitate… Doamna Maia Sandu, credeți că suntem ca voi și o să intrăm în forță în clădiri? Vreau să vă liniștesc pe toți. Este vorba de decizii politice și juridice, care trebuie discutate pe platformă politică și juridică. Eu nu voi admite și permite oamenilor să intre cu forța în instituțiile de stat. Da, sunt dispute juridice – e corect, nu e corect – mergeți în judecată și vedeți cine are dreptate. Mergeți la CC… văd că au atacat astăzi. La CC, Domnica Manole nu poate să participe la acest proces. Știți sau trebuie să mergeți la cursuri de juridică? Deci, haideți să discutăm aspectele juridice.

Ce a fost astăzi la CC îmi amintește de Plahotniuc în 2019. Și-a scos corturile… Balabolul de la Bălți e gata să aducă corturi. Exact așa a făcut Plahotniuc în 2019. Plahotniuc a scos „țuțicii”, sportivii să apere PG, MAI, Guvernul și CC. Și ce sunt cu declarațiile aceste că noi nu o să permitem… Ce nu o să permiți voi? Pentru ce toată văicăreala asta? Eu demult vă spun – hai să ne așezăm și să discutăm. Dvs. spuneți uzurparea puterii în stat de către Parlament? Nu vă este rușine? Dar cine a uzurpat puterea când a încălcat Constituția și nu a înaintat candidatul la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară? Am fost acum la o întâlnire și cineva mi-a spus: ea v-a numit uzurpator, dvs. ați numit-o uzurpatoare… Iată și v-ați înțeles. Dacă serios, să strigi că noi destabilizăm situația, după ce vreți să dizolvați Parlamentul… Nu ați numit un guvern plenipotențiar. Dvs. ați destabilizat situația în ultimele cinci luni. Și acum dați vina pe Parlament? Dvs. ați uzurpat puterea în stat. Maia Grigorievna, liniștiți-vă și respirați calm. Nu vă temeți, noi nu vom intra în forță. Ei vă chem la dialog. Noi nu vă amenințăm”, a mai spus Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md