01:36:20 15.06.2024
Stiri

Spînu i-a pus la punct pe Voronin și Reidman, care s-au interesat în BATJOCURĂ „și-i cu gazul”: „Ați făcut ca țara aceasta să fie ȘATAJATĂ, iar generația mea trebuie să scoată mizeria pe care ați făcut-o până acum”

Actualitate 14.10.2021 12:28 Vizualizări28002 Autor: Ziarul National
Spînu i-a pus la punct pe Voronin și Reidman, care s-au interesat în BATJOCURĂ „și-i cu gazul”: „Ați făcut ca țara aceasta să fie ȘATAJATĂ, iar generația mea trebuie să scoată mizeria pe care ați făcut-o până acum” Captură privesc.eu


Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avut astăzi, în plenul Parlamentului R. Moldova, un schimb dur de replici cu deputații Vladimir Voronin și Oleg Reidman, care și-au asumat în 2007 datoria de 450 de milioane de dolari față de „Gazprom”, dar nu au făcut nimic pentru ca să o întoarcă rușilor.

Comunistul Reidman a solicitat în plenul Parlamentului audierea vicepremierului Spînu, responsabil pentru negocierile cu „Gazprom” în vederea încheierii un contract privind furnizarea de gaze naturale.

Propunerea nu a fost aprobată, dar Spînu a ieșit la tribună și a prezentat un alt proiect de lege. Astfel, Reidman a profitat de prezenta ministrului și a întrebat în batjocură: „Și-i cu gazul”.

Citește și: Guvernarea de la Chișinău nu acceptă ȘANTAJUL rușilor, care vor să MAJOREZE prețul la gazele furnizate moldovenilor: „Avem deja mai multe alternative de procurare a gazelor, am discutat cu mai multe țări... Prețul propus nu e corect”

„Știam că voi fi întrebat, știam că nu o să scap de această întrebare, în contextul în care ați cerut audierea mea în Parlament. Vreau să vă întreb dacă dvs. ați semnat Protocolul din 23 aprilie 2007 între R. Moldova și „Gazprom”? Dacă nu țineți minte, atunci vă spun eu. A semnat Zinaida Greceanîi și Oleg Reidman. Dvs. ați recunoscut datoria pe care o are „Moldovagaz” față de „Gazprom” (450 de milioane de dolari n.r.). Atunci v-ați angajat să faceți tot posibilul ca să fie stinsă acea datorie, plus multe lucruri v-ați angajat. Astfel, vă pun și eu o întrebare: ce ați făcut ca să nu ajungem în situația asta? Probabil că eu sunt prea tânăr ca să pot răspunde pentru multele lucruri pe care nu le-ați făcut în acea perioadă”, a răbufnit Spînu.

Citește și: Stare de ALERTĂ în sectorul de gaze naturale. Guvernul eliberează deja PĂCURA din rezervele de stat, pentru a economisi gaze. „Energocom a pornit deja NEGOCIERILE cu alți furnizori de gaze naturale”

Tânărul ministru a avut un mesaj și pentru Vladimir Voronin, care atunci era președintele R. Moldova.

Citește și: Federația Rusă insistă să SCUMPEASCĂ gazele pentru R. Moldova, dar Guvernul de la Chișinău NU cedează și pregătește „scenarii alternative”: „Vom folosi interconectările cu Ucraina și România”

„Domnule Voronin, Oleg Reidman era consilierul dvs., doamna Zinaida Greceanîi era prim-vicepremier, iar domnul Dodon era la Ministerul Economiei. Nu o să dau citirii acestui document (Protocolul semnat la 23 aprilie 2007) ca să vă aduc aminte la ce v-ați angajat și ce nu ați făcut până acum. Ați făcut în așa fel încât țara aceasta să fie șantajată energetic, să fie în situația în care este acum”, i-a transmis Spînu lui Voronin.

Citește și: Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”

Oleg Reidman a reacționat imediat și l-a acuzat pe Spînu că nu știe cum să poarte negocieri cu rușii. Mai mult, acesta a recunoscut că R. Moldova plătea prea mult pentru gazele livrate de Rusia.

Citește și: Dodon ar încerca să convingă RUSIA să impună un preț „CATASTROFAL” la gazele naturale: „Dodon „negociază” la Moscova ÎNGENUNCHEREA Moldovei prin șantaj energetic”

„În toată această perioadă, noi nu am avut probleme cu gazele. Aveam suficient gaz. Toate chestiile legate de datorii… Ținând cont de reintegrarea teritorială politică, noi aveam un sistem de gaze unic și tot timpul insistam pe asta. Felul în care discutam noi înainte de semnarea acelui protocol cu „Gazprom” e o discuție aparte. Eu pot să vă dau sfaturi cum trebuie de discutat. În rezultat noi aveam un contract bun, poate un pic prea scump. Eu nu am auzit că „Gazprom” șantajează astăzi R. Moldova cu datoria istorică. Nu am auzit asta și nu trageți de urechi acest subiect. Dvs. nici nu ați putut vorbi, nu ați vorbit, dvs. ați dormit și acum căutați vinovați. Aveam gaze la prețuri accesibile și puteam și astăzi să avem gaze”, a replicat Reidman.

Citește și: Adevărul din spatele CRIZEI din sectorul energetic: „Gazprom” vrea să ne ÎNGENUNCHEZE și să scoată din buzunarul moldovenilor 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus”

În discuție a intervenit și Voronin, care a fost vizat.

„El a pronunțat familia mea. Toate chestiile acestea… el este tânăr și o să-i fac o favoare, ca să nu mă apuc serios de el. Discuțiile despre sursele energetice, dragul meu, întotdeauna au fost și vor fi politice. Voi să fiți mai atenți când vă implicați în diferite aventuri legate cu „Platforma Crimeea”, cu alte chestii etc. Matale nu ți-a deschis ușa nici măcar Miller (Alexei Miller, șeful „Gazprom”), ca să nu vorbesc de altcineva. Iată de aici trebuie să pornești. Trebuie să lași nasul jos și să te apuci de lucru”, a spus comunistul.

Andrei Spînu a ținut neapărat să le răspundă celor doi comuniști, care au fost la guvernare între 2001 și 2009.

„Eu aici voi da replica și nu în altă parte. Indiferent cine v-a deschis ușa, dvs. ați adus țara în situația asta. Generația mea răspunde și acum trebuie să scoată toată mizeria pe care ați făcut-o. R. Moldova are și va avea gaze și nu trebuie să speculați”, a conchis Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md