23:15:40 26.01.2023
Stiri

Adevărul din spatele CRIZEI din sectorul energetic: „Gazprom” vrea să ne ÎNGENUNCHEZE și să scoată din buzunarul moldovenilor 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus”

Actualitate 14.10.2021 10:08 Vizualizări12575 Autor: Ziarul National
Adevărul din spatele CRIZEI din sectorul energetic: „Gazprom” vrea să ne ÎNGENUNCHEZE și să scoată din buzunarul moldovenilor 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus”


Federația Rusă, prin intermediul „Gazprom”, și-ar dori îngenuncherea moldovenilor, pentru că la alegerile parlamentare din luna iulie curent nu a câștigat un partid prorus. Anume din acest motiv „Gazprom” solicită de la R. Moldova prețuri speculative la gazele naturale, consideră fostul consilier prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Citește și: Guvernarea de la Chișinău nu acceptă ȘANTAJUL rușilor, care vor să MAJOREZE prețul la gazele furnizate moldovenilor: „Avem deja mai multe alternative de procurare a gazelor, am discutat cu mai multe țări... Prețul propus nu e corect”

În opinia lui Tofilat, R. Moldova este nevoită să instituie starea de alertă în sectorul energetic din cauza presiunilor exercitate de „Gazprom” asupra guvernării proeuropene.

Citește și: Stare de ALERTĂ în sectorul de gaze naturale. Guvernul eliberează deja PĂCURA din rezervele de stat, pentru a economisi gaze. „Energocom a pornit deja NEGOCIERILE cu alți furnizori de gaze naturale”

„Este un scenariu coordonat dintre „Gazprom” și Inter RAO, cei care controlează Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan. De la 1 octombrie, Centrala a trecut pe cărbuni, iar asta înseamnă că ei, în luna septembrie, trebuiau să comande acest cărbune, să-l aducă, să-l depoziteze și să fie pregătiți să treacă de la gaz la cărbune. În același timp, de la 1 octombrie, „Gazprom” ne-a trecut la prețurile speculative, prețurile spot. Timp de 14 ani, noi am avut un contract cu prețuri pe termen lung, legate de prețul la petrol, deci era o formulă de calcul. „Gazprom” acum s-a folosit de situație.

Citește și: Federația Rusă insistă să SCUMPEASCĂ gazele pentru R. Moldova, dar Guvernul de la Chișinău NU cedează și pregătește „scenarii alternative”: „Vom folosi interconectările cu Ucraina și România”

„Gazprom” vrea acum să ne îngenuncheze și să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus și noi în continuare depindem de ei”, a declarat aseară Sergiu Tofilat, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Citește și: Dodon ar încerca să convingă RUSIA să impună un preț „CATASTROFAL” la gazele naturale: „Dodon „negociază” la Moscova ÎNGENUNCHEREA Moldovei prin șantaj energetic”

Citește și: Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”

Amintim că ieri-seară, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul de gaze naturale, deoarece autoritățile R. Moldova nu au ajuns la un acord cu „Gazprom” în vederea livrărilor de gaze după 30 octombrie curent. Reprezentanții guvernării spun că nu vor admite semnarea unui nou contract cu „Gazprom”, care ar conține un preț exorbitant pentru gazele naturale. În acest sens, se ia în calcul și scenariul că nu vom avea un contract cu „Gazprom”. Astfel, pentru a evita o criză a gazelor, Compania „Energocom” a fost împuternicită să caute soluții alternative de procurare a gazelor și deja au apărut și unele oferte.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

23.01.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Războiul din Ucraina...

20.01.2023 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Nebunia rusă

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md