13:23:06 12.04.2024
Stiri

VIDEO // Vicepremierul Spînu le-a spus rușilor de la „Gazprom” că prețul de 790 de dolari pentru gaze NU este justificat și nici realist: „Am solicitat EXTINDEREA contractului în condițiile vechi”

Actualitate 11.10.2021 17:40 Vizualizări63892 Autor: Ziarul National
VIDEO // Vicepremierul Spînu le-a spus rușilor de la „Gazprom” că prețul de 790 de dolari pentru gaze NU este justificat și nici realist: „Am solicitat EXTINDEREA contractului în condițiile vechi”


Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu s-a mai întâlnit la Sankt Petersburg cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, însă a transmis altor responsabili din cadrul gigantului rus că R. Moldova nu poate plăti 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, deoarece ar fi un preț nejustificat.

„La Sankt Petersburg m-am întâlnit cu vicepreședinta Comitetului de Management din cadrul „Gazprom” și director general al „Gazprom” export, Elena Burmistrova. Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Alexi Miller, dar sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare”, a declarat Spînu astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Dodon ar încerca să convingă RUSIA să impună un preț „CATASTROFAL” la gazele naturale: „Dodon „negociază” la Moscova ÎNGENUNCHEREA Moldovei prin șantaj energetic”

În același context, Spînu a subliniat că R. Moldova își dorește semnarea unui contract pe termen lung cu „Gazprom”, în condițiile vechiului contract, cu 230 de dolari pentru mia de metri cubi.

„Am ținut să menționez că prețul calculat în conformitate cu formula din luna octombrie (790 de dolari pentru mia de metri cubi) nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova. La fel, nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior. Astfel, am solicitat să extindem contractul în condițiile vechi”, a adăugat vicepremierul.

Andrei Spînu a mai spus că a discutat la Sankt Petersburg despre creșterea volumelor de gaze livrate în R. Moldova pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator să nu aibă de suferit.

„Aici mă refer și la modul în care va fi furnizată energia electrică, care în ultimele zile a fost subiect de discuții, au apărut îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie electrică. M-am asigurat că lucrul acesta nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o situație de criză”.

Oficialul Guvernului Gavrilița a dat asigurări că actuala guvernare are toate șansele să semneze un contract de livrare a gazelor cu „Gazprom” pe termen lung, la cel mai bun preț.

Spînu a mai adăugat că Guvernul lucrează la elaborarea pachetelor sociale pentru perioada rece a anului, în special pentru familiile și persoanele social vulnerabile.

„Astfel de pachete ar putea fi create și pentru industriile din țara noastră care vor fi afectate cel mai mult de criza gazelor. Cu titlu de informare, voi anunța că 340 de mii de gospodării consumă sub 30 de metri cubi de gaze lunar. Peste 91 de mii de gospodării consumă între 30 și 100 de mii de metri cubi pe lună. Peste 147 de mii de gospodării conusmă între 100 și 300 de metri cubi de gaze pe lună. Numărul gospodăriilor care consumă peste 300 de metri cubi lunar este de aproximativ 52 de mii”, a spus el.

De menționat că înțelegerea de furnizare a gazelor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a expirat la 30 septembrie curent. În condițiile în care părțile nu au ajuns la un acord privind noul contract, „Gazprom” a decis să prelungească înțelegerea cu o lună, doar că prețul gazelor livrate este de 790 de dolari pentru mia de metri cubi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md