Usatîi, acționat în judecată de ex-vicepremierul Spînu: „Ceea ce face acest CLOVN este o încercare de a decredibiliza R. Moldova. Va continua să atace R. Moldova în interesul Kremlinului”
Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, va fi acționat în judecată de secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, după ce primul l-a acuzat pe fostul vicepremier că ar fi artizanul unor scheme dubioase de procurare a gazelor naturale pentru R. Moldova. Usatîi ar avea intenția, în interesul Kremlinului, să „decredibilizeze R. Moldova ca partener de afaceri”, astfel ca republica noastră să nu poată obține pe viitor contracte bune de procurare a gazelor.
„Zilele trecute, Renato Usatîi a făcut mai multe acuzații grave referitor la mine și activitatea mea de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Anunț că îl voi ataca în judecată pentru distribuirea de falsuri și defăimare. Împreună cu echipa Guvernul am trecut cu bine prin cele mai complicate ierni din punct de vedere energetic. Prin negocieri am obținut gaz cu 25% mai ieftin decât prețul de piață de la parteneri care au solicitat ca acest lucru să fie confidențial. Nimic ilegal în aceste contracte nu este. Prețul e foarte bun, iar furnizorul este o companie verificată”, a scris Spînu în această dimineață pe canalul său de Telegram.
În opinia fostului vicepremier, Usatîi ar face jocul rușilor. „În schimb, ceea ce face acest clovn este o încercare de a decredibiliza R. Moldova ca partener de afaceri și lovește în capacitatea noastră să obținem pe viitor condiții bune atunci când vom negocia alte contracte pentru gaz. Este clar că el face jocul celor care au ținut ostatică R. Moldova timp de 30 de ani. El va continua să atace R. Moldova, în interesul Kremlinului, pentru a bloca dezvoltarea țării, când este clar că moldovenii au ales calea europeană”, a punctat Andrei Spînu.
De partea cealaltă, Usatîi a prezentat ieri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv, o pretinsă schemă de procurare a gazelor naturale. Astfel, companiile private reușeau să procure gazul cu 10 lei m3, iar compania de stat „Energocom” - cu 20 de lei.
„Am lista companiilor care au cumpărat gaze naturale începând cu decembrie 2022 și până în mai 2023. E vorba de companii de stat și private. Gazele erau cumpărate din Austria, Grecia, Slovenia și Ucraina. Companiile private procurau gaz cu 10 lei m3, iar compania de stat „Energocom” - cu 20 lei. „Energocom” și companiile private procură gaz de la același furnizor din Europa, dar prețul diferă. Încă o tranzacție suspectă a fost pe 20 aprilie anul curent. „Moldovagaz” a cumpărat milioane de m3 de gaz de la „Gazprom” cu prețul de 14 lei, iar„Energocom”, în aceeași lună, achita peste 20 lei. Chiar și pe 19 mai, atunci când gazul pe piața externă deja era de 300 dolari, „Energocom” procură gaz de un miliard de lei la preț 19,30 lei m3. În același timp, cu două zile mai devreme, o companie din Hâncești a procurat gaz de la același furnizor cu 11 lei. Sunt foarte mulți oameni în instituțiile publice, care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă și au fost multe dezbateri în guvern pe aceste subiecte”, a menționat ieri Usatîi, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”.
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km