13:46:42 12.04.2024
Stiri

Federația Rusă insistă să SCUMPEASCĂ gazele pentru R. Moldova, dar Guvernul de la Chișinău NU cedează și pregătește „scenarii alternative”: „Vom folosi interconectările cu Ucraina și România”

Actualitate 13.10.2021 18:17 Vizualizări9614 Autor: Ziarul National
Federația Rusă insistă să SCUMPEASCĂ gazele pentru R. Moldova, dar Guvernul de la Chișinău NU cedează și pregătește „scenarii alternative”: „Vom folosi interconectările cu Ucraina și România”


Federația Rusă, prin intermediul „Gazprom”, insistă să majoreze prețul la gazele naturale livrate R. Moldova, iar Guvernul de la Chișinău nu acceptă acest lucru. Astfel, Guvernul Gavrilița a convocat în această seară ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia vor fi discutate scenariile alternative în ceea ce privește importul gazelor din Ucraina și România.

Citește și: Dodon ar încerca să convingă RUSIA să impună un preț „CATASTROFAL” la gazele naturale: „Dodon „negociază” la Moscova ÎNGENUNCHEREA Moldovei prin șantaj energetic”

„Astăzi am convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a analiza situația pe piața gazelor naturale, dar și pentru a stabili un regim de pregătire mai avansat al instituțiilor statului și între întreprinderile din sector față de scenariile la care lucrăm. Negocierile cu „Gazprom” continuă, ele nu sunt simple din motive obiective. La nivel global se atestă o creștere fără precedent a prețurilor la gazele naturale, dar și la alte resurse energetice”, a menționat premierul Natalia Gavrilița, după ședința Guvernului.

Citește și: Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”

Potrivit prim-ministrului, rușii vor să scumpească prețul la gaze livrate R. Moldova, dar Chișinăul nu acceptă această abordare. Săptămâna viitoare va fi clar dacă va fi sau nu semnat un contract între „Moldovagaz” și „Gazpropm”.

Citește și: VIDEO // Vicepremierul Spînu le-a spus rușilor de la „Gazprom” că prețul de 790 de dolari pentru gaze NU este justificat și nici realist: „Am solicitat EXTINDEREA contractului în condițiile vechi”

„Noi ne dorim o prelungire a contractului în condițiile care au existat anterior. Partenerii noștri de negocieri au alte cerințe și așteptări. Cred că săptămâna viitoare multe lucruri se vor clarifica. În același timp, ne pregătim și de scenarii alternative, care ar implica importul gazelor din alte surse, folosind interconectările existente cu Ucraina și România. Cert este că nu vom rămâne fără gaze naturale. Problema nu este în lipsa gazelor, dar prețul plătit.

Astfel, la ședința Comisie pentru Situații Excepționale voi fi informată despre situația la zi, iar ulterior voi da indicația să fie verificate toate rezervele la întreprinderile din sector, să fie inspectate capacitățile întreprinderilor și instituțiilor strategice. La fel, vom discuta în ce măsură putem crește compensațiile și ajutoarele pentru perioada rece a anului. Vom fi pregătiți să compensăm eventualele creșteri ale tarifelor”, a punctat Gavrilița.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md